Dec 31, 2010

2010 highlights

By julie"anne at 11:22 PM
01.01.2010
February - went to Berlin
 and met this sweet girl and became friends.
been invited to (more to crashed) CNY celebration at Malaysian Embassy while in Berlin..
and found out they had repainted the Berlin Wall :((
celebrated our 2nd anniversary on march 5th.
later in the same month yu received some 'presents' from invent. Haha..Let's just say it was his graduation.

April - hosted a barbecue and had friends gathered at my house, and went to Volksfest afterward.

May 1st, said bye-bye to Najmy.

bought Vivaz..

cooked fish for the first time

and yu discovered his talent!

tried nail polish for the first time.. it was june 2010.

had a lovely summer.
 reported a crime. oh.. poor pooh -.-
tried shisha for the first time. yuck!! Didn't like it.
 got started with preparation for exams in July.
 the international event World Cup 2010 was also in July.
 worked at Schmidt in August. Earned enough to afford a brand new refrigerator for mama.
 went to kebun strawberry.:)
went home in September 2010. 2nd time flying with MAS. celebrated raya with the whole family. :)
Sept 18th, abang got married.
 bought bikes in October. Enjoyed cycling sooooo much!
moved to a new place in November.
and got started with internship..
 and last but not least, had a nice, cold winter in December.

Deine,

Dec 29, 2010

human

By julie"anne at 12:21 AM

Well, yeah, that is actually how we survive..That is just what human do..

note: It is hard being a homosapien without being judged by other homosapiens, who actually do pretty much the same thing.

Deine,

Dec 27, 2010

kek pisang by chef yu

By julie"anne at 7:24 AM
 
naked iron chef
memandangkan musim sejuk, theme makanan kite adalah snowy..hehe..
sedap, lazat dan enak..habis disantap sendiri oleh encik chef..haha

Deine,

Dec 26, 2010

hi-cut, leather converse

By julie"anne at 11:18 PM
 
dimulakan dengan kata2 aluan dari pemilik blog.
diikuti dengan wajah selenga beliau.
 
dan diakhiri dengan kegedikkan :)
Made in Indonesia..haha..mmg sesuai lah letak kat kaki je..anyway, tahniah kepada team harimau malaya yang berjaya mengalahkan team pekerja buruh binaan dan bibik pembantu rumah indon. Yeay FTW!!

Deine,

Dec 22, 2010

situasi di pejabat..

By julie"anne at 3:36 AM
ok, dh nak masuk 2 bulan saya buat praktikal di FCI Nürnberg. oleh itu mari membuat entry berkenaan kerja saya..oo, saya mmg limitkan cerita2 di pejabat..takut org bosan..sebenarnya saya mmg sengaja buat cmtu, supaya blog ini xberkisar tentang praktikal saja..mana tau org yg xdpt praktikal baca akan tensen..terus tensen ah, malas nak baca blog ni..sek crt praktikal dia je..haha..sbnrnya itu saya pada sem lps..di mana seme org sibuk update kat fb and blog ttg keje..sedangkan saya dok termangu2 cari placement xdpt2..tensen tau..terus mcm merajuk kat internet..haha..sbb tu saya limitkan penceritaan saya ttg hal2 pejabat..sbb saya tau ape rsnye..huuuu...apekah aku merepek ni..

bulan ni xcukup hari kerja..demam seminggu xmasuk pejabat..hoho..demam sebab ape? sebab main salji xigt dunia..haaaaa..padan muke..

oh, saya nak cerita situasi2 yang saya alami ketika di pejabat.

situasi 1: nama papa
A: Was bedeutet Samangun?
Julie: es gibt keine Bedeutung.
A: Ist est wie Mangun für manggo? Sam wie Sometimes?
Julie:*diam*(carut2 dalam hati..bodo pny pak arab..nama papa aku ko nak main2 kan..ko mmg nak cr gado kan..ko ingat lawak ke bodo!)
terus xtegur sampai hari ni.
hari ni:
A: bist du genervt?
Julie: nee, wieso?
A: Weil du arbeitest. (mungkin dia nak cakap muka bekerja dh macam sirius black godfather si Harry Potter,  lol!)
Julie: ????????????

Situasi 2: salji lebat
Boss: Was sehen Sie?
Julie: Schnee. Es ist schön, oder?
Boss: Schön für Sie, aber nicht für mich, weil ich draußen arbeiten muss..
Julie: sengih**

situasi 3: tudung
Boss: Awak xrasa terbatas ke pakai tudung ni? (ok, boss saya xcakap bahasa melayu. cuma saya lupa ayat jerman dia cane) huuuu...
Julie: ermm..xde lah..biasa2 je..
Boss: oh, saya dari sini boleh agak la rambut awak panjang mana..panjang ni kan..kan..kan..**sambil tunjuk isyarat tangan..
Julie: encik nampak rambut saya ke?
Boss: xde la nampak rambut selai2..tapi nampak la awak ikat rambut tu..saya teka la..
Julie: ....
perbualan terus berlangsung berkisarkan tudung dan diakhiri dengan..
Boss: jadi, suami awak la lelaki pertama yg akan nampak rmbut awak nanti..
Julie: hihi..macam tu la gayanye (insaf)

Situasi ke4: perfume
G: Sie reichen sehr gut. Was für ein Parfum haben Sie?(awak wangi la..perfume ape awak gune)
Julie: wie bitte?(excuse me) *macam pelik dan tak percaya, sebab sembur sikit je pg td rasanya..stail jimat kedekut nak mampu, takut kalo abes xde duit nak beli lain.
G: Na ja, Sie riechen gut. Ich denke will ich meiner Frau  das Parfum als Weihnachtsgeschenkt kaufen.
Julie: oh, das ist Versace versense.
G: Wie? Ich vertehe die Marke nicht. können Sie schreiben?
Julie: Ja, natürlich. Ich schreibe Ihnen dann später(sebab tengah buat air)
He left and came back with a piece of paper and a pen. (T.T)
As I finished writing down the Versace versence, he took it and read it out loud. verson..
G: Danke. Ich hab die Marke noch nie gehört.
Julie: Versace? ohhh..**diam je..Takkan nak cakap besar, "Ko ni asal kampung mana ni?Versace pn xkenal" padahal dia adalah sorang engineer..malu sikit wehhh..
Julie: Sie können vielleicht bei Müller kaufen.
G: Ach soo..Danke Schön. Ich hab nie gehört..
Julie: *senyum..

oh, hari ni saya dapat 20€ untuk Weihnachtsfeier esok..kalo xcukup boss saya kata nak tambah..dia belanja..saya..senyum meleret saje.. :p

Deine,

Dec 21, 2010

Q&A

By julie"anne at 4:51 AM
u ask i answer..lol..ade orang tgglkan pertanyaan di dialog box saya..bg email, tp xvalid..i dah send u an email dh..and dh recieved dh notification email yg ur email xvalid..cane ni? xbaik tau bg email pelesu..macam tggl bayi kat tangga mesejid je..lol..apekah pny persamaan di situ? sbb xleh bg jwpn kat email, i copy kt sni la email i ye..i sbnrnye malu nak tulis kat sini..ghagha..gedik lah kau..



1st..phd kat germany..about yuran, adalah xsama ye antara negeri2..ade negeri yang kena bayar yuran..as in my place(bayern), mmg kena byar yuran about 500€ per sem. tapi negeri macam berlin dan sebagainya xde yuran langsung..plus, ade org kate belajar lbh senang kat area luar bayern(bavaria)..sbb bayern ni sangat la konvensional...prof belah2 sni macam ssh skit kut..tu yg ade dlm kelas kdg ckp english dlam xm kuar bahasa jerman. kite pn xsure sgt..sebab degree mmg fully in german..belah atas2 sana xtau la..tp might be better kut..if u r considering germany, i would suggest u to choose berlin or any other negeri yang belah2 atas, if u have zero knowledge about the language..that is just my opinion la..sebab takut ade difficulties la nak cope dengan study and such..

2nd..racism kan..jap cek blk..oh x, cost of living..i'd say average kut..xmahal sangat..and still affordable..if u r alone and jimat, 20€-30€ can last for a week kut utk makan..harga tiket pule akan meningkat saban tahun..huhu..since the main transport adalah trains and busses, adalah lebih baik kalo beli sem. tix. lain la kalo umah dekat ngan sekolah..nak makan pn xssh, sebab kalo pergi ke area2 bandar mesti ada kedai turki jual daging halal..paling2 pn mesti ade kedai kebab..unless kat kawasan luar bandar..tapi uni biasanya kat bandar la kan..macam kl..hihihi..tapi kat sini ade rule, yg mn setiap org mesti ade insurance..as in health insurance, yang germany pny..kalo nak enroll mn2 uni pn kena ade this kind of insurance, never mind nak apply visa..harus la kan..bulan2 bayar 60€ kurang lbh gitu la..which is kinda nonsense gak sbnrnya..tp dh rule dorang..kana la ikut..kalo dok umah sndr(bukan hostel) kena byar sewa(duhh, of course la kan)..other than that kena bayar electric and gas..ikutkan rs2 sewa kat berlin murah kut, banding dengan munich and frankfurt..even hotel xde bintang kat sini pn mahal!! huhu..nasib je la dapat kat sini..berdoa spy xdapat kat munich..tapi in my area harga rumah still affordable..ok la..

3rd..racism..other than berita yang pernah kite dgr dulu, yang pompuan arab kena tikam2 tu, xde masalah kut..lgpn yang tikam pn bukan german pn..russian mmg jahat..hahaha..xde la..so far, ok la..cume orang akan tanya2 la y i wear headscarf..as in they just wanna know about it la..xde la nak skeptical terrorist2 ni seme..(walopn yg tny kadang2 adalah macik turki yang dah perasan jerman sangat!) ntah ek..tp kan either dorang ni xfriendly atau kite yang xfriendly, jarang la in the class nak borak2 dengan dak2 jerman..tapi dorg cool je kalo kita tanya ape2..if ade prob, dorg akan tolong sehingga berjaya...helpful la gak..mungkin dorang xtau nak approach me kut..atau kite yang xpandai ckp jerman sangat..tp ade la one or two yg senang ajak borak..eh ape ni cite pasal kite plak..pdhal nk cerita pasal org jerman..lol..sori2..bahagian atas2 mungkin lbh bagus kut..ade kawan tu siap dpt keje terus kat sana..senang katanye..the people pn ok lagi kut..

ok la..hope it helps u la..kalo ade ape2 just email me la..kalo nak tau yg lbh tepat tny la kat embassy..hihi...

thanx for reading my blog anyway..lol!!
julie.

Deine,

Dec 18, 2010

arabian my style

By julie"anne at 7:03 PM
lol..ok jawa in arabian style. kan macam tersuka kan kat bracelet yg beli utk mama..terus nak try2..tak ada night gown yg wallah2..tp tabahkan hati, pakai je maxi dress yang adooo.. jangan risau..bracelet itu memang untuk mamako..haha
 
sekarang sedang malu-malu ayushdagasdgazfgzgfduiao..
 
tgk skrg..bila dah tak sedar diri..lol!! eh, dlam gambar ni saya nampak kurus..sape nak kurus macam saya? kalo nak kurus macam saya kena la terima perut yang buncit wuwuwu~~ macam kanak2 malnutrisi di somalia...huu...sekarang tabahkan hati dan pasrah menerima ciptaan tuhan.
Deine,

geylang si paku geylang.

By julie"anne at 6:50 AM
 
cantik tak? semalam pusing-pusing bandar jap sebelum balik dari opis..pastu ternampak ade Aktion barang kemas kat karstadt. pastu teringat, eh..gaji pertama ni belum beli hadiah pape untuk mama..terus beli..sebab pas diskaun, ade zusätzlich 50% Rabatt lagi..macam menarik!!!

pastu terasa style gile kalo pakai ngan night gown warne hitam pastu rs macam nak hadiahkan diri sendiri pulak...duuuhhhhh

Deine,
Related Posts with Thumbnails
 

julie"anne Copyright © 2006-2030 julie"anne Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez