Jul 24, 2010

first day - 2

By julie"anne at 2:02 AM
oh, hari ni first day saya memulakan kerjaya baru sebagai minah kilang..haha..mule2 excited..seklaiiii...

ok la..meh start dr awal kisah..semalam yu dpat call from a friend, kate ade keje bagus punye..yu pn berminat..lantas dia pn g la syarikat agensi cari jodoh kerja yg di rekemen. pas urusan dia selesai, macik tu kate kat dia kalo ade kwn pompuan blh jual kat dia..nnt dia bayar sorg 50€ la..gile stail mak hayam!lol..pastu yu pn call..ai pn macam ah menarik ah..drpd dok diam kat umah je..baik ai keje, mencari sesuap nasi yang helal kassiimmm..haha..blh tambah pocket money nak belanja family blk mesia nnt..kire2 gaji, hmmm..lumayan juga..layan je laa..pastu smlm gak saya g jumpa agent cari jodoh itu..start keje hari ini terus..memang rejeki jumaat yg barakah lah!

so pg td bangun kul 2sengah, siap masak nasi goreng cendawan lagi buat bekal bagai.. i think i will make a good mom someday..bgn pg2 sediakan bekal ank g sekolah..hahaha..pastu bergerak dari umah kol 4lbh..smpi pejabat agency tu dlm kul 5..tggu fahrer n pekerja baru yg len ade la sengah jam kut.. dh nak kul 6 smpai kilang..pastu briefing2 jap oleh seorang minah yg cantik, cantik sgt la sampai lupa nama dia, yu igt la..ala dia tuuuu..kalo pompuan cantikkkkk, ingaaaattt jee...hahaha. apekah?

pastu start ah keje..mula2 tu macam kena tolak tarik..jap g abteilung ni, pastu yg 1 lg..pastu g sana lak..pastu last2 wat kat bhgian packing. mule2 buat pening gak pale..sebab saya ni xleh tgk moving object secara berterusan..dan xde kuase la plak nk stopkan bahn tu kan..and worst part was ade dua bahn, yang masing2 punya bewegungsrichtung gegeneinander..so macam nmpak benda tu pinar2 la..sebab kena tunduk buat keje tu rasa sakit tengkuk n bahu..smpi skrg lenguh..huhu..dlm lbh kurang kul 8 gitu, ade pause 8 menet..tp pause sorg2..apekahh..dok rayau je la..xde pape nak buat pn..kul 9sengah dh große Pause yg sengah jam tu..tp yu pny abteilung xpause lg..ms tu dh lapar sgt..makanan kat yu..mmg lapar gile smpai nak nangesss..haha..punya la lapar..padahal ada cokelat dlm beg, lupa plak..mmg kalo lapar xleh nak wat pape pn..kalo lapar kena makan gak..kalo x nangesss...haha.terpakse beli babi dulu..darurat katanye..kalo x nanges..haha..beli pommes je la..gabra la tu..hekk...pastu yu pn datang kedek2..xsempat makan bekal pn..

pas abes pause sambung lg..pastu kul 12 pause 8min sorg2 lg..ms tu mmg xtahan sakit tengkuk la..msk blk locker trus baring lelap gak la 5mnit je pn..huhu...bgn tu dh cargas smula..pastu buat keje ngan semangat!!sebab tggl 2 jam je lg..hahaha..oh, minah itam (macam kau puteeehhh je kannn) sebalah aku amik krusi..pastu kami yg baru ni masih xbiasa, masing2 menggeliat je kejenye sebab sengal bahu..bila dia nampak saya macam xtahan sangat dia pn offer kerusi..so kami tukar2 punggung la td smpi la balikk..hihi..xleh blah, dok tgk jam dinding je keje..xsabar sgt la tu nak balik..huhu

sebek sok cuti..isnin keje semula..tp spätschicht..pukul 2ptg - 8mlm..ohhh penat..tapi saya suke kilang itu, sebab ramai awek cun wooohhhh..wiwittt...lol!

oh, btw, did i tell u i work at Schmidt Lebkuchen Factory, dia bahagian Verpackung?it's an interesting experience..



Deine,

Jul 22, 2010

first day

By julie"anne at 6:24 PM
Ok julie.. get a hold of urself. it isn't zuhor yet..and u r thinking of what u r gonna make for buka..sighhh..stop thinking about food, or drink, or ice cream, or crab, or kfc, or rambutan, or durian, or...oh man! i gotta go sleep!

Deine,

Jul 20, 2010

Boneca - Cela

By julie"anne at 4:41 AM


Oleh kerana xmau blog ini hanya berkisar tentang makanan dan xmahu org salah anggap terhadap tuan punya blog, bahawa beliau kuat makan, walaupun sebenarnya xsalah, saja nak letak lagu ni sebagai selingan. Boneca adalah indie band di malaysia..Saya xtau baru ke x..tp saya baru discover semalam.. After doing some background check-up(lol) lagu dia pn dh kuar kat radio mesia, walaupun dorg xnah bg kebenaran. tahpape la radio mesia ni..xreti nk respect org pn...huhu..tapi lagu ni bes gak ah..pasni try dengar tunjukkan aku pula yeee.... :)

Deine,

Jul 19, 2010

kek pisang

By julie"anne at 8:18 PM





made this couple of days ago. sangat suka sebab jadi dengan elok dan sempurna..even on the next day the texture still soft and spongy. Loved it!

Deine,

cekodok pisang

By julie"anne at 4:15 PM










Unluckily, end result lupa nak amik gambar..lol! nampak sgt gelojoh..huhu..

Deine,
Julie

Jul 15, 2010

nasi goreng beriyani

By julie"anne at 7:21 AM
1. Saute onion, garlic and chilies till fragrant
2. Add some salt, serbuk ikan bilis and serbuk beriyani. Add in some prawns and fry till red and take them out. You don't want to overcook the prawn.
3. Add spring onion and carrot. And lastly rice.
4. Serve.
Semalam jumpa sorg pacik dr London yg faham bahasa malaysia..haha..dok borak2 kuat2 rupa2nye org sebelah faham.dang!! He likes nasi goreng from malaysia..TT..banyak2 makanan sedap di malaysia..nasik goreng gak yg dia igt..mesti kawan dia xbwk dia mkn local food..sek bawak g mkn restoren mahal2..huhu..

Then, teringat Nasi goreng beriyani yg najmy penah masak dulu..tp dia guna perencah nasi goreng.sama je rsnye..tetap sedap..sila la cuba.


Deine,

hati pecah

By julie"anne at 6:56 AM






haha..untuk resepi asal tengok video ini..comel la korea ni..hihi...saya punya tentula xsecomel yg dia buat..tp dh nak jadi! sok try lg..



Deine,

Jul 12, 2010

xsangke blh buat saya menangis.

By julie"anne at 4:59 PM


terus rasa nak jadi wartawan, pastu amik footballer jadi bf. ahhh schweetttt!!! lg sweet dr Robert Downey Jr.
Deine,

Jul 9, 2010

Peta Rumah Saya

By julie"anne at 11:56 PM
Hari tu takde lagi..sekarang dah ade.mungkin google telah update mapnya.walaupun tak jelas kelihatan bumbung rumah, tapi tapak rumah itu saya cam. Seperti yang diketahui umum saya berasal dari selatan tanah air, iaitu johor. Lebih tepat Batu Pahat. Lebih spesifik Rengit. Lebih zoom lagi di kampung parit tengah. eh, macam bg alamat je ni? nak soh masuk minang ke hape? hik3..

 ini adalah peta negeri johor, kalau ade sesape xtau.. haha..yg ade tanda itu rumah saya la..

ini adalah pandangan satellite. hurmm..mana rumah saya? jom kita zoom skit lagi.

Yang saya bubuh petak tu kampung saya.. Tempat saya membesar. dari umur 3tahun kut tggl situ..so, mmg dh lama terpadam la memori Pasir Gudang, Flat MSE peseme.ermm..ye, sblm pndah papa keje ngan MSE - Malaysian Shipyard Engineering.pastu masa tu ekonomi teruk kut, bnyak org kena berenti keje, termasuk papa. so kami balik kampung papa. itu bukan kampung mama..sbb tu xde sedara mama kat kampung tu..sedara papa ramai la..tp xkenal sgt pn.sape je yg saye kenal kat kampung tu?

meh kite zoom lg.

So, nama2 yang ada dlm peta tu je la yang saya kenal. huhu. ye, saya jarang kuar umah, ape lg nk berkenalan ngan org kampung.huhu. saya tau mama xsuke dok kampung. tapi dia still ikut papa tinggal selama 22 tahun di kampung itu..suka duka diharungi bersama.saya? saya pn suke dok bandar. sebab saya suka jalan2. kalau dok kampung xtau nak g mn. bukan ade tempat bes pn..xkn la nk g masjid je..huhu..perpustakaan pn bosan. lagipn saya xde kerendaan sendiri..so mobility di kampung sgt terhad.bukan nk kate kalo di bandar saya ade kerendaan. tp kan ade public transport. senang la nk bergerak.kan3.walopn saya kurang mahir naik bas tingtong..ini tidak, untuk sampai ke pekan Rengit pun nak kena tunggu siah..haha..

so, ini la kedudukan rumah saya di peta google. sekian, terima kasih.

update: utk keterangan lanjut blh melawat portal rasmi kampung saya di http://www.paritengah.com/ . keh3..xsangka ade.

Liebe,
mich

Jul 7, 2010

Putrajaya to KL

By julie"anne at 3:32 AM
The other day, when Lyd updated her status on FB I kinda felt the same way as she did. I kinda miss the good old days, when we were young and enjoyed life in KL. We traveled by public transports mainly by train which was the easiest and cheapest way. ;)
Today, a friend of mine had difficulties going to KL from Putrajaya. She is not used to the public transportation, as she is new there. So here I am to help newbies to get to KL from Putrajaya, which I, myself, am actually not really familiar with. I just gather some info from the internet. Hope it helps.
  
Putrajaya Sentral is the main public tranportation hub of Putrajaya. It is a smaller version of Puduraya Station in Kuala Lumpur. Located at the west side of Putrajaya, this is the place where public transportation from other parts of Selangor stop. The Express Rail Link that links KLIA to KL Sentral has a station here. <source>

So, for me, the easiest way to get out of Putrajaya is by KLIA Express. You can start from Putrajaya/Cyberjaya station, which is located at Putrajaya Sentral. <source>

 
You have 2 options here. You can either go straight to KL central and take KTM Komuter to Bank negara or transit at Bandar Tasik selatan, before continue by taking either KTM Komuter or Rapid KL LRT.

For newbies, I suggest you take the latter option, which is rather simple because KL Central is such a massive place and you might end up getting lost. Haha. Actually I am not familiar with that place. But if you are brave enough, you may try your luck. :p



If you choose to transit at Bandar Tasik Selatan, I suggest you take Rapid KL LRT, as it is more frequent and convenient than KTM Komuter. Believe me, KTM Komuter is not really reliable. Not only it is slow and less frequent, it is always late!


And from Bandar Tasik Selatan, you can go straight to places like Time Square (Hang Tuah Station before continuing with monorail to bukit bintang), Puduraya, Bandaraya(Sogo).<source>

It's easy kan. Don't be afraid to explore the place. Have fun and enjoy your trip and stay in KL like we did years ago.. huhuhihihaha..

xoxo,
me


Jul 3, 2010

study.at.Wöhrder.Wiese

By julie"anne at 6:08 AM
Something came up and I couldn't concentrate today. I tried to chat with a couple of friends, but it didn't help that much. I needed some fresh air.

To the park we went.
baru sedar sole kasut ni dh rosak. sigh~

bile kite ada masalah, kite akan cari org yg faham keadaan kite utk meluahkan perasaankan.. sangat sakit hati kan kalau kite cerita2 org bg respond yg kite xboleh terima. kalo org tu faham, dia blh la handle the situation, if not solve the problem pn. at least boleh bring us to our senses kan.

P.S: You could have so many women in your life, for all I care, but make sure I'm the only one in your heart. 

Deine,

Jul 2, 2010

Random

By julie"anne at 7:59 PM

Bile agaknye ye?

Jul 1, 2010

Verpackt!

By julie"anne at 11:12 PM

Entschuldigung, sind Sie krank? Warum sind Sie so verpackt? *smbl tnjuk isyarat kt tdung. Ist es nicht warm? Sie sind noch jung. Jungfrau..blablabla.

those happy moments i want to treasure

By julie"anne at 6:11 AM



Oh I wish i could stop time, make clocks stop ticking and stay in this happy mood forever, or at least until I get bored. But life isn't just about that. Or else it wouldn't be called life.

But why can't we be happy all the time? We are just not thankful enough, i guess. Sigh.
 
Deine,
Related Posts with Thumbnails
 

julie"anne Copyright © 2006-2030 julie"anne Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez