Jan 31, 2011

Egypt

By julie"anne at 6:46 AM
I just knew about this a while ago. I was very ignorance. But then when I read about it I was shocked. The situation was already bad when I was there for a vacation. Armed men were seen everywhere we went. Not everywhere, everywhere. But still every border we wanted to pass. I didn't feel safe when I was there. Even the beggars were scary.

I can't really imagine the situation right now. based on this blog it is such a mess over there. The problem is, Malaysian government is very slow in taking prevention steps. it is even reported that 'kerajaan malaysia (Muhyidin Yasin) menolak untuk menghantar bantuan kecemasan bagi mengeluarkan rakyat negara kita di mesir'. Manwhile, 'US, UK, Turkey dah complete evacuation.'

Some said to me, 'ko ni cakap senang je. dorang nak kuar pun susah'. But at least they should have done something. Bermesyuarat and duduk berbincang sahaja don't help that much! Nak tunggu sampai berapa ramai lagi yang kena rompak, bunuh and rogol? Nauzubillah.

If the US, UK and Turkey have done that, why can't Malaysia? They are so many Malaysian students over there. for god sake! please help them. This is what I meant with Kerajaan kita lambat. Kalau tak mampu bawak balik malaysia semua pun, pindahkan la ke neighbouring countries.

Let's pray for their safety.

Oh, my dear cousin is there. in Alex. Hope she's in a good hand. Let's all pray.

Deine,

Can you go out bare-faced?

By julie"anne at 5:55 AM
Can you live without make up?

We have gotten into the mindset that artificial beauty is important. Be honest with me, how many of you do not own even a single eye-liner or compact powder? Or, is it only me? Am I trapped in my own self-conscious emotion? Gah! That's bad then. Haha.

If I've got the chance, which is literally all the time, I'd ask yu if I look OK. tak. sebenarnya, cantik tak ai? haha. He would then answer me like..cantik, you are the most beautiful one..haha..but after ten times, he's annoyed. pastu bebel2.haha..love him..

Yes, my confidence level is low. This was due to my old classmates in highschool. They were verymnean,  bad, naughty and whatnot. They even drew me on the whiteboard with permanent marker. Just because they thought I was in love, head over heel, with one of their friends, they teased me and made my life miserable. Wait what? I had no life back then. But why was I so miserable? haha.

So everytime I listen to this song I hear what yu's always been saying to me. It's so him.



So why do I need make up then? It's not I can't live without it. I just choose not to.

And what about you? can you go out bare-faced?

xoxo,
me

Jan 30, 2011

rezeki tak datang bergolek..

By julie"anne at 5:51 AM
And if it does, but you actually have to kick that away, it is not rezeki, it is a ball..haha..

I was all excited when received a phone call saying yu had been offered a job for this winter break. But unluckily he couldn't accept it due to other priorities..Sigh~

I was upset when he told me that. I thought he was just being picky. Poor him.

Later that day, I packed some food for him as a small gesture saying 'I'm sorry for being mad at you because you didn't accept that job, which pays you money that could possibly help with our financial situation, because you need your time for your thesis and I'm sorry I couldn't understand that'. He accepted that with a big smile.

Lately yu's being a nerd. He even stays till midnight at school. Amazing huh? I've never seen this side of him. Though I'm actually impressed, I don't like it. He spends so much time studying and neglects me most of the time. Haha.. How selfish can I be?

But today, he spent so much time with me. And I loved it to bits. 
 Wish time doesn't fly and crawls like babies instead. I want to enjoy the moment.

xoxo,
me

Jan 29, 2011

little wiggle

By julie"anne at 6:17 PM
 
hello everyone, meet my little wiggle.
she is a birthday present from my significant other two years back..she is actually a hairband.

i don't know how to use it..(not how to tie my hair..just don't find any suitable occasion or way to wear it.duhhh..haha.. tiba-tiba emo dak ni)

 
so I attached a pin to her back..so I could take her anywhere I go and show her off..haha
now she's just a lil angel wearing scarf because it's winter..lol! isn't she cute?

Deine,

Jan 28, 2011

kerja bosan II

By julie"anne at 5:22 AM
 Checkered pants + ruffled vest.
 can I really pull that off?
 What about this one? oh I swear! the cardigan is actually striped..
 
 Yes I overdid the make-up. And the saturation too.


I hate that my house is so small and I seem to have some restrictions to take photos. I want a studio for my own photography session. not a studio house. But then, come think of it, this is way better than living under bridges or on the streets. yes, I am just not thankful enough.


xoxo
me

sweet

By julie"anne at 2:00 AM


di kala sibuk di blog-blog hiburan menceritakan tentang kisah putus cinta fasha-jejai, di kala orang tukar-tukar pasangan macam tukar baju, terselit kisah paling manis, kalau boleh rasa, manis yang paling manis lah. tapi takkan menyebabkan kencing manis punya.

I always wonder if such thing happens to me.

Would he stay, or jut walk out.

I wonder if the love is so pure.

I wonder if there is always us.

But then to think that way..

it is just selfish.

But what if it happens the other way round.

Of course I want to be with him..

What about his family then?

Could they possibly accept that..

I love their son..

and want to be with him..

through thick and thin..

till death do us apart..

in sick and health..

for better or worse..

Could my own family understand that?

Deine,

Jan 25, 2011

sentap hati mak nak..

By julie"anne at 6:03 AM
sangat la terpengaruh dengan oh yeah..semua tajuk pn guna stail oyeah..haha

kenapa lepas kita bagi buah fikiran kita, mula-mula tak fikir ape natijahnya..cakap main lepas je..pas orang pangkah terus sentap? padahal, orang cuma nak kongsi buah fikiran je..macam kite buat awal-awal cerita.. masa mula-mula kita nak share ade kite fikir kesentapan hati orang lain yang mendengar? x kan..haha..ape aku repek ni?haha

adelah aktiviti saya komen kat blog-blog..jarang ye juli"anne nak tinggalkan jejak..keh3..Berkisarkan tentang saman ekor. Apa itu? haha..Saman ekor ni macam geblitzt la kalau kat jerman ni. cuma mungkin kat mesia xde Blitzen dia..tau-tau surat saman sampai..camtula lebih kurang.

pastu saya komen la..bese la..kite kat jalan raya bukan nak elak saman je..yang penting nak elak kemalangan..itu la main point dia. pastu dia terus emo-emo..rupa-rupanya dia yang kena saman ekor tersebut.. haha...(oh, saya tak gelakkan beliau) terus salahkan kerajaan sebab dia kata bukan dia yang drive masa tu. orang pinjam kereta.

dia kata malaysia masih belum bersedia nak guna sistem itu..satu je pandangan saya dalam hal ni..sebab orang malaysia xde tanggungjawab. yang pinjam kereta orang takde tanggungjawab nak jaga hak orang, dah kena saman bayar pun xde rasa tanggungjawab nak bayar..(saman ekor adalah tanggungan pemilik kereta) dan pemandu pun tak ada tanggungjawab nak jaga keselamatan diri dan pengguna jalan raya yang lain..dia kata lagi, kalau takde pengalaman sendiri, tak drive kereta sendiri, selagi belum ada kereta atas nama sendiri jangan banyak komen! baik la..sekarang sape sentap?kan dah sentap dua-dua..sebab dua-dua tak terbuka menerima buah fikiran orang..nak beri je, terima taknak.. must give and take u noooo..haha...

nak cerita tanggungjawab orang malaysia mmg ssh la..bape peratus orang malaysia setuju xdisediakan plastik beg secara percuma di supermarket..masing-masing cakap belum bersedia..nak untungkan penjual..ape la itula inila..banyak je alasan.

kalaula masing-masing faham tanggungjawab pelihara alam sekitar itu adalah tangungjawab bersama, bukan tanggungjawab european je atau american saje..pasti mereka tak bising-bising..kita dok bumi ni sama-sama..sama-sama la kita menjaganya..kan..xgitu?




ermm..mmg ending cerita akan lari dari tajuk..sila bersabar..

Deine,

English at work

By julie"anne at 3:57 AM
H: Dieser Rov ist bla2..
Me: (Dalam hati) ROW!!ROW!!ROW!!

M: Windows is shooting down...
ME: (Dalam hati jugak) Windows tu nak tembak sape lak? SHUTTING!! shA-ting!!

M: ini better kite tambah den Bottom la sblm symbol ni ye..saya buatkan ye..
Me: Muka blur...
M: (taip) den buttoM
Me: (dah takleh tahan dah) boss, das ist mit N am Ende. (lega)

Deine,

Jan 24, 2011

epok-epok = karipap = yummm!

By julie"anne at 5:16 AM
nampak tak beza antara kelim sendiri dengan guna acuan..muahaha!!

lauk hari ini adalah ulangan saje..mask simple2.. malas wooo nak masak sesejuk ni..

Deine,

Jan 23, 2011

mac and cheese

By julie"anne at 8:46 PM
haha..ini mac and pc.. mungkin yang sorang tu tapau mac and cheese dalam bekas polisterin itu..siapa tau kan..hik3..

hah! now, im just like those kiddies, who use imac just for fun. I've never done anything better than get online with this mac..hummphh...sangat tak bergunanya..huhu..

Deine,

masak-masak

By julie"anne at 3:29 AM
sejak bekerja, masak hanyalah pada hari minggu. hari minggu saya adalah dari hari jumaat. tapi kadang-kadang balik keja kena masak gak. itu kalau yu bizi atau malas..haha

Ini adalah nasi goreng beriyani.. buat hari tu lagi..tak sempat update je..kalo masih ade pun dah basi..hoho..

bahan2..
nasi
bawang (besar + putih)
cili padi
ayam
sosej
rempah beriyani faiza

pastu goreng la macam biasa...

 
yang ni hari ini punya lauk. ayam masak kunyit..penat tunggu yu habis study ngan kawan dia..huuu..

resepi:
ayam potong dadu
kentang potong-potong
bawang (besar + putih)
cili (padi + besar)
serbuk kunyit

gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam
goreng ayam dan kentang
tumis bawang dan cili
tambah air kalau suka kuah
masukkan ayam dan kentang

Deine,

Jan 21, 2011

ko ingat ko bagus sangat..

By julie"anne at 6:14 PM
tajuk post dah macam tajuk segment kat oh yeah! oh, teringat scene adibah nor sebut oh yeah banyak2 kali..yu pun seram melihatnya..haha

ok, back to the main topic. Firstly, about certain group of girls, who comment about other girls, who are just not like them. Some girls love to dress up, try something new and be as fashionable as they like. But there are also certain groups of girls who are not that good in fashion sense, but still like to look at other girls. These girls are then divided into 2 groups. One just loves (or doesn't) what they see. One will come with (harsh) comments.

Fashion is actually one crazy topic. Some will love something, while some other don't. Some clothes suit you, some will look better on someone else. OK, now you can count the word 'some' in this entry so far. lmfao! So why should you judge people by appearance? Be it nice or 'sakit', as you may say it, they love what they are wearing, as much as you love yours. So you think you are cool, when you say you are a simple person, wearing only something simple? Come on. 'Sakit mata aku tengok pakaian ko ni.' What if you get that back? How would you feel?

I know someone who at first said UGGs look stupid. The very next year that person bought one pair. (Not that I know if those are the real UGGs, mine are of course NOT..hihi) You see.. It's not about what you wear. It's about how you feel about what you are wearing.

I'm not saying I'm some kind of a fashionista. But I appreciate the beauty of fashion. It gives colors to lives. So you want everyone to wear as simple as you? Why don't you try something new and crazy? Maybe you like to play safe. But you can't expect everybody to like it your way, aite? 'Tuhan cipta manusia pun berbagai-bagai bangsa'. I love Japanese for their craziness in fashion. Maybe people there are the coolest people ever for being as brave as that and not that so judgmental towards people who mismatch their clothes.

So girls, let them wear what they like. It's OK if you don't like them. It just doesn't cost you anything.

duhhh...kau ingat kau bagus sangat? Please! *Rolling eyes* keh3..

Deine,

Jan 19, 2011

kerja bosan

By julie"anne at 4:24 AM


Bosan tapi tak nak tido awal. try2 baju, amik kamera, amik remote control, amik gambar sendiri..lol!!

Deine,

Jan 16, 2011

sambal ikang

By julie"anne at 7:56 AM
semalam yu sangat bizi di sekolah..sampai pukul 6 dia dok bertapa di sana..terpaksa la saya gi pasar sorang2..haha..pasar la sangat kan..kedai jual daging dekat sini haaa...sebab macam bosan je makan ayam beli la ikang pulok..

sebagai orang yang sengal, saya tidak la mengambil tahu harga barang..tapi saya simpan la resit untuk rujukan yu..lol..itu kalau saya nak tunjuk la..kalau tak saya buang je, pastu kalau yu tanya saya cakap la harga barang tu singgit je..ini kes shopping tanpa keizinan la ni..lol..

anyway, dah siap masak baru yu sedar harga ikan tersebut agak la mahal..2 ekor dengan harga 5hengget y'all!! tapi sekali sekala je..xpe la..sampai ke hari ni makan lauk ni..sedang diet ke kami ni? huuuu~~



Deine,

Jan 11, 2011

Hafiz - Noktah Cinta - AJL 25 - Final - 9 Jan 2011

By julie"anne at 2:51 AM

percaya tak kalau saya kata saya ternangis sikit tgk klip ni..ala..sila la faham..saya perempuan yang kadang-kadang hormon tak stabil..haha..oh, masa live streaming xpasan pun..cam bosan je..skli tengok sekali lagi, nak tau ape yg hebatnya vokal tersebut..terus tersentak masa dorang main tembak2..pastu terus ternangis..tah pape kan pompuan ni..haishhh...
Deine,

Jan 10, 2011

ana raffali - tolong ingatkan aku

By julie"anne at 12:39 AM

  Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa

Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa

Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Ku teringatkanmu
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa

Tolong ingatkan aku
Kisah kita


biasa la kalau marah mesti kuar kata2 tak elok.. so kalau lepas cakap pasni, tolong ingatkan ai ye...haha..puii...

pagi tadi baca blog gossip pasal si ana raffali ni tak ada disiplin..ambik massa 1jam nak iron baju kurung..hahaha..pastu ade komen-komen bodoh dari pengomen blog tersebut yang berbunyi macam: ingatkan pakai baju kurung perangai elok la..

haha..macam lahanat komen tu..dah ko judge orang ikut baju dia pakai ape hal?oh sangat emo terhadap orang yang judgemental begini woh. Tak payah la nak compare2 dia dengan yuna ke sape2 ke..itu adalah tidak bagus ye kawan2..setiap individu adalah unik..sekian terima kasih..

update: laman peminat (fanpage) facebook telah dimanipulasi dengan buruk dan sangat bodoh.
pereka laman ini sangat bodoh dan lifeless.. at the end, dia tak untung or rugi apa-apa.. kalau artis lain yang mereka sokong itu menang pun, bukan dorang belanja pun weh!! haha

Deine,

Jan 8, 2011

haiwan peliharaan..

By julie"anne at 11:20 PM
 ini adalah rumah kampung saya..dah nama rumah kampung, mestilah di kampung ye.
di sekeliling rumah saya terdapat pelbagai jenis haiwan. Ayam adalah haiwan yang wajib ada di sekitar kawasan rumah..kalau bukan kita punya pun, mungkin jiran punya..huhu..tapi sebab jiran kami jauh, saya mengandaikan ini ayam kami..Takkan la jauh sangat ayam tu nak jalan-jalankan.
kemudian adalah kucing.. Ini adalah kesayngan adik Ita..ade 4 ke 5 ekor kat umah..Saya pun tak amik tau sangat..Kalao mereka dekat je saya sepak..huuu...Saya adalah kejam ye..Biasanya saya guna penyapu lidi untuk menghalau kucing-kucing tersebut..Memang dorang takut ah! HAHA
Seterusnya kita ada merpati..
Kotor la ada burung ni. Tak suka!
Ceritanya bermula ketika adik Juan pulng ke rumah membawa burung yang cedera.. Papa telah mengubatinya hingga kembali sembuh..Tiba-tiba ramai pulak yang berhijrah ke rumah kami..huhuhu..
Kemudian, serangga-serangga adalah biasa..Berbagai jenis serangga terdapat di sekitar rumah saya..yang paling banyak adalah nyamuk, semut dan lalat..
Pada satu hari ada kambing sesat di rumah kami.. Kami pun xtau sape buang anak. Tiba2 dengar suara halus.. Comel.. Papa bercadang untuk menjaganya, sehingga ada orang nak mengambilnya semula..Sebab kami memang tidak lah tahu kambing siapa..
comel kan si coco..haa..saya teringat kenangan kali pertama pegang kambing adalah di Tiergarten Nürnberg..haha..Tapi itu Jerman punya..Kali ni Malaysia punya..
Papa memakai uniform GMi saya(lol!) menyusukan coco dumex 1 plus..kambing minum susu lembu!
Tapi sayang, jodoh kami tak panjang..Coco jatuh sakit, mungkin kerana hujan lebat dan beliau masih tiada tempat perlindungan yang sempurna..Akhirnya beliau menghembuskan nafas terakhir setelah beberapa hari dimanjai oleh papa.
Semoga roh mu tenang di sana..amin!
Selain itu, banyak juga haiwan-haiwan sumbat (stuffed animals) di rumah saya.
Salah satu daripadanya telah menjadi mangsa mama..haha..Dah jadi kain lap kaki pun..huhu..kalah ikea punya..lol!!


oh, saya rindu kampung halaman saya!!

Deine,
Related Posts with Thumbnails
 

julie"anne Copyright © 2006-2030 julie"anne Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez