Jun 30, 2011

dear blog

By julie"anne at 2:31 AM
sorry I abandoned you. I was shocked. I lost my words. You are supposed to be my place of comfort, where I pour my heart out. But I had my heart broken, because of you.

But now I miss you so dearly. how are ya doin'?

Deine,

Jun 23, 2011

Dress for Success, Muslim Style!

By julie"anne at 7:15 PM



good piece.

Deine,

words

By julie"anne at 9:31 AM


Deine,

Jun 21, 2011

Dosa sesama manusia.

By julie"anne at 5:40 AM
Dosa dengan Allah, kita bertaubat. Tapi kalau dosa sesama manusia, kita kena berterus terang dengan orang yang kita buat salah. Baru minta maaf. - ustaz dalam #noraelena

kenapa? sebab tak adil untuk orang yang memaafkan apabila dia tak tahu ape yang dimaafkannya. Ye, kalau tak tahu takde la effekt kan. Ape nak kecohkan?

Dah tu lepas maafkan baru tau ape orang tu buat. Tak ke buat orang tu sakit hati balik.

Deine,

Jun 19, 2011

Terengganu much?

By julie"anne at 5:54 PM
Dulu semua orang tau, saya tak suka orang pantai timur, esp. Kelantan. Tapi sekarang saya dah suka sangat dengan orang tuh. cane tuh? Kalau Min baca ni mesti dia puas hati sebab dulu dia dok doakan aku dengan orang pantai timur. haha. OK Min, doa kau makbul. Maksudnya hati kau suci. haha

Dulu tak tahu pun yu adalah seorang pantai timur. Mostly senior dulu orang pantai timur. Kalau dok berkumpul memang tak faham la ape dorang cakap. duk hu ha je dari awal. Lepas tu dengan yakin juga ngadu kat yu, aku tak suka orang pantai timur. hoh hoh hoh. Unaware tentang kepantaitimuran beliau. Dia pulak boleh cool je. Pastu tengok kat friendster baru tau rupanya beliau adalah orang Terengganu. Tapi beliau tak cakap Terengganu dengan saya, mana saya nak tau. Even kawan dia sendiri pun ade yang tak tau okeh.

Kenapa awak tak suka orang pantai timur esp. Kelantan?
Sebab pertama adalah budak Kelantan kat kelas aku dulu, mulut jahat kemain kat belakang kitorang. eyh, dah la kau sekolah kat Johor, nak buat jahat kat anak jati. Terus menyampahkan. Tapi sebenarnya saya tidak la sure kekelantanan beliau. Mungkin mak bapak je orang Kelantan kut, tapi dia orang key ell. maklumla kan ramai orang Kelantan yang bermastautin kat key ell. Takpun sebenarnya beliau orang key ell, cuma pandai cakap Kelantan. haha.. whatever

Sebab kedua adalah abang saya. Ni memang sebab yang munasabah. First time kat KL dulu abang pesan jangan percaya kat orang pantai timur esp. Kelantan. Haaaa. Kenape? sebab diorang kaki songlap duit..huuu.. Dulu saya tak percaya, setelah terkena saya percaya. Tapi bukan saya yang terkena, ironinya abang saya sendiri yang terkena. Dia ambil business partner seorang Kelantan kerana skill beliau di workshop. Abang keluarkan modal dia buat kerja. Abis duit adik beradik dia pinjam nak buat modal. Lastly that Kelantanese guy bawak lari barang dalam workshop abang. weh, bisnes baru nak menapak. Kalo belajar business tau la, waktu nak mulakan business memang waktu paling sengkek gila nak mati. Dahla abang baru je kawen tak berapa minggu. heyyy, mamat tu siap attended the kenduri tau. Kurang hajar!

Seterusnya mereka ni akan cakap loghat diorang saje, esp. kalau dok dalam golongan mereka. yang orang Johor, Kedah ke Sabah ke diorang tak peduli dah. Hey cakap dengan saya pun nak cakap loghat awak ke? Bahasa Jawa pun saya tak pass, macam mana nak faham bahasa awak? Kalau orang dah tak faham tu cuba la fahamkan betul-betul. Tak guna kau nak ulang ayat yang sama dengan tonasi yang sama dengan loghat yang sama. Ni nak cakap dengan aku ke tak ni?  Heyyyyyy!!!! weyweyweyweyyyy!!

Saya dengar kalau orang pantai timur gado mulut diorang jahat sangat. And saya rasa kenyataan itu ada betulnya. Berdasarkan pengalaman la ni. Bukan omong-omong kosong sajer.. Tapi Yasmin and Ain takdela camtu. Yasmin tu paling ayu kut dalam kelas dulu. Maksud saya orang lain la. haha. Kau belit-belit lah! Sangat menakutkan kalau orang pantai timur mengamuk. Amukannya sangat menakutkan. haha. Ayat-ayatnya adalah kejam dan tak boleh diterima akal. Macam, eh aku buat ape kat dia sampai histeria gini?

Tapi sekarang saya dah jumpa seorang pantai timur yang baik dan bertanggungjawab. Dia juga yang mengajar saya supaya bersabar dan tidak berdendam. dan saya telah diterengganukan olehnya! WTH?
image
cakap dengan adik pun nak guna bahasa Terengganu ke? lol!

Mungkin saya adalah unreasonable, bila saya cop semua pantai timur begitu, tapi nak buat macam mana. Kadang-kadang stereotype itu betul.. Tapi Lyd pun kate tak elok generalize kan orang macam tu, kalau orang cakap orang johor pulak macam mana? So orang johor macam mana?

Kesimpulannya kat sini, kita tak elok stereotype kan orang macam tu. kalau ade yang terkena itu cuma kebetulan je. Tapi kalau dah terasa ada macam tu berubah lah, jangan nak teruskan perangai yang tak elok. gitu..

disclaimer, sebenarnya itu typo saje. saya tak pandai lagi cakap bahasa Terengganu pun.

Jun 16, 2011

Perangai pelik perempuan

By julie"anne at 2:44 PM
entry pertama:

dia lah lelaki terhebat, paling romantik, kalah lelaki-lelaki romantik dalam filem-filem dan drama-drama..

Entry seterusnya:

Dia jahat, tak memahami. Langsung tak faham hati perempuan. Tak pandai jaga hati aku. bla3.. sob3..


Macam mana lelaki nak faham, dah mood kau swing tak ikut masa, nak salahkan hormon sepanjang bulan ke? Pulak kau nak lelaki je faham. Kau fikir kau dah cukup memahami la? Walhal, blekkk..

Eh, ini pasal tuan tanah la.. haha

OK, semalam saya merajuk xtentu pasal. Nak gi jauh-jauh, basikal pancit. Jalan je la. Rupa-rupanya dia ikut kat belakang. Kantoi masa saya patah balik. Nampak dia menyorok di balik tembok. Haha! Romantik la tu konon?


ps: perempuan yang dimaksudkan adalah diri sendiri..tiada kena mengena dengan orang lain. terima kasih.

Deine,

keranamu Laila @tv3malaysia

By julie"anne at 6:33 AM
Keranamu Laila adalah sebuah lagi drama 13 episod yang disiarkan di TV3 menerusi slot Zehra. Ye, tatkala ini semua orang sedang gilakan Nora Elena. Sape taknak laki macam Seth tu kan. Lagi-lagi si Lyd tu. Tahpape la. haha. Tapi saya taknak la. Malas la nak berangan pasal lelaki-lelaki ni. Semua sama je. Kalau kita rasa sweet, sweet la mereka. kalau tidak, sweat…
image
sila follow macik ni. lol! Sila jangan saman saya.

First time keluar Nora Elena dulu yu yang pasang. Tak tau pulak yang cerita ni menjadi hit di Malaysia. Dulu tengok part yang rantai basikal tercabut pastu kena rogol terus tak layan dh, sampai la ke cuti Pfingsten yang lalu. Kat Twitter and FB orang dok bising-bising pasal Seth Tan la, Nora la, Elena la kan. Pastu layan la gak sampai ke hari ni. Nak tengok la ape yang bestnya. Tak silap pernah kut baca Novel tu. Tapi tak ingat bila dan di mana. Mungkin antara puluhan himpunan novel si Lyd tersebut. Huhu.

Tapi imho, Keranamu Laila adalah menarik lagi. Dia punya heroine kan macam Sharifah Amani, tapi more decent la. Takde la keluar suara sengau ke nak panjat-panjat ke, nak dukung-dukung ke kan. Jalan ceritanya pun OK la. Mungkin sebab siarannya seminggu sekali (if I’m not mistaken), ceritanya pun macam cepat je. Cuma waktu nak menunggu episod seterusnya la macam lama. Kalau Nora Elena ambik masa sampai 2, 3 episod nak putus tunang, dalam cerita Keranamu Laila dorang boleh gado and baik semula and gado balik dalam satu episod je. Tapi ye la kan, waktu nak terbongkar rahsia pasal anak angkat tu mmg la lambat. Takkan nak terus bagi tau kan. Itu anticlimax namanya. Tapi viewer dah tau la kisahnya macam mana. Main characters je yang fail gila kut nak connect the dots, bak kata encik yu kite.

Bagi sesiapa yang suka cerita-cerita fun macam cerita korea ke, Dunia Baru ke boleh la layan cerita ni. OK la. Fun katanya. Dialognya bersahaja. Tidak la seromantik si Seth tu, Hariz ke, Malek ke. Heronya pun takde la se’handsome’ Aaron Aziz. Cukup la sedap mata memandang. Heroin dia hawt, y’all!

Nora Elena pun OK je. Tapi kurang elemen fun dan remaja. Walaupun dah tak remaja, tapi tak kisah lah. whatever..

Kepada encik kerajaan, janganla block sana, block sini. Dahla nak tengok tv3 pun kadang-kadang susah. Ada rancangan yang tak boleh ditonton di tonton.com.my kalau berada di luar negara. So, macam mana nak promote produk-produk tempatan gitu. Camane si Gambit tu boleh buat VC untuk pasaran US? haha. This is so random.

Update: sebab ramai orang terserempak dengan blog ni nak cari info tentang heroin cerita keranamu Laila ni, maka saya telah merajinkan diri menambah info beliau :
nama: Izara Aishah
FB: 

sorry seems to be the hardest word.

By julie"anne at 5:09 AM
I wanna say sorry..
to those who I might have offended.
I’m sorry that you don’t get what I’m tryna say,
I’m sorry that you misunderstand,
I’m sorry if I am rude,
I’m sorry for recklessly sharing my thoughts on your blog or even mine and you get annoyed by that,
I’m sorry for being so reckless,
I’m just sorry.
Because..
I don’t feel easy myself
when you come back to my blog
and say harsh things against me.
even worse when we don’t even know each other
and yet we grow to hate one another
what a shame.

so, why don’t we start from the beginning?
what say you?
ok, lemme start first.
Hi, my name is Julie,
what’s yours?.

xoxo,
me

nora elena

By julie"anne at 12:34 AM
nora elena: saya tak buat dosa besar macam zina dan minum arak. tapi saya lawan cakap suami saya. itu bukan dosa besar kerana suami saya seorang yang berdosa besar.

Deine,

Jun 14, 2011

tukar gender

By julie"anne at 11:32 PM
sambil berbasikal:

Ai: Yu, ai dengan perempuan tu kan mana lg gemuk? (Mende la tanya soalan ni kan)
Yu: Perempuan mana ni?
Ai: yang baru keluar dari kedai Döner tadi..
Yu: Oh tak perasan, tapi baju dia sama kaler ngan baju yu kan?
Ai: ???
mende la lelaki sorang ni.. Cane laki boleh tgk baju dulu. Cane tu? Nak kena tukar gender ni.. hahaha



Deine,

Birthday celebration at Asia Star

By julie"anne at 3:38 PM

Video from the celebration:

Dieses Video enthält Content von EMI Publishing. Es darf auf bestimmten Websites nicht wiedergegeben werden. Auf YouTube ansehan–If you have difficulties viewing this video please visit this video on YouTube, because it contains content from EMI Publishing and can’t be viewed from other Websites. Sorry for the inconvenience caused.

So yu took me to the Asia Star restaurant the other day

{June 12th, eve} to celebrate my birthday.

 

I didn’t expect, there would be another surprise for me.

{other than the rose}

But there was a sweet one.

Well, he’s full of surprises.

I actually should expect that from him.

 

That was our first time at  Asia Star.

It was nice

the food, the ambience

everything was perfect for me.

 

In Asia Star, the have running sushi's.

Not only that, they have food served buffet-style.

Not only that, they offer cooking service that instance.

We only have to choose from the wide range of choice of wet ingredients,

{from pork to kangaroo’s meat,

from salmon to clams to vegetables.}

what we want to eat, and they cook it right away!

All of that for €13.80 per person.

Quite a deal.

 

IMG_4468IMG_4462IMG_4466IMG_4472IMG_4469IMG_4467IMG_4469IMG_4472IMG_4479IMG_4482IMG_4483IMG_4484IMG_4491IMG_4494IMG_4495IMG_4496IMG_4497IMG_4498IMG_4499IMG_4500IMG_4502IMG_4503

Yu was not quite satisfied with the service.

It was a bit slow.

but overall it was nice, since it’s a self service restaurant.

We didn’t have to wait to be waited.

 

Thanks to those who wished.

birthday girl

By julie"anne at 4:48 AM

 

FishBowlPhoto_resized_574p20110613-163046p20110613-162041

p20110613-162828FishBowlPhoto_resized_564p20110613-162522FishBowlPhoto_resized_571

 

the jumper’s price tag hasn’t been detached.

I just love to have new things hanging in my wardrobe.

 

 

Wearing: jumpsuit from h&m, long cardigan from madonna, gladiator sandal.

 

Photos: taken by yu, SE Experia, little picture (Android app)

20 again

By julie"anne at 1:35 AM
We were sitting at the front yard yesterday when he’s suddenly gone missing.
He then came back with a wilted red rose he bought a day earlier and said happy birthday to me.
p20110613-161818
p20110613-161520He told me lyd sent me an sms and he didn’t want me to read it before he wished me first.
Theoretically, lyd’s the first {after mama} who wished me.
But he cheated, and I liked it!
Thanks, and I love you both.
wearing: maxi skirt and green loose cardigan from h&m
note:
he had to buy the flower a day earlier because it’s holiday and the shops closed.

Jun 12, 2011

Javanese

By julie"anne at 4:11 PM
I grew up in a small Javanese village, where people there were fluent in Javanese (duhh). At home my mom taught us to speak English so that we could practice more. So you see, we spoke Malay-English at home (not the whole sentences, just the simple words like eat, pray, love. I mean the basic of life..lol! we even created new words like water-pray - air sembahyang. haha. Mama just let that slip, because at least we spoke English.) and the villagers spoke Javanese.But they spoke Javanese-Malay to us

One day, someone gave salaam and I answered the door.

Him: dik, ade tepong? (do you have flour?)
Me: (went back in and asked mama) Ma, ade orang datang nak tepung. (Ma, there's a man asking for flour)

Mama went out and saw the man (because she just couldn't believe it). Then she realised, the man didn't want flour. he needed a pump instead because he had flat tires. Apparently pump in Javanese is 'pom' and I misheard that. huhu

Until now, I don't speak Javanese. tskk. And I get lost every time I hang out with my childhood friends, because sometimes they will use Javanese words.

And garang in Javanese is handsome, not fierce. -.-'


Deine,

Jun 10, 2011

Kisah Raja Monaco dan Kerajaan Narnia

By julie"anne at 6:02 PM
One day Yu told me about Monaco's royal family, which I was surprised by.  Eh, raja Monaco bukan singa ke? Ye, sila tengok anime yakitate dan apply dalam kehidupan seharian. haha! So, did I sound like a blondie tramp?

Then he told me, 'ye la, mula-mula dia jadi raja Monaco, lepas tu pergi Narnia pulak. Aslan tu la raja Monaco.'

So, betul la kan..dulu dia raja Monaco. Raja Monaco dulu singa? kan kan..

haha.

Deine,

My wishlist

By julie"anne at 9:57 AM
  1. The UK - That was my first choice when I sent an application for a scholarship.

  2. Paris - been to Strasbourg (France part borders on Germany). It was nice, even though it was a holiday(shops closed). It somehow intrigued me to see the rest of the country, or at least the capital of it.I wanna see the Mecca of fashion (although it's not appropriate to put Mecca and fashion in a sentence). Or maybe I just loved to listen to French. When I was in Swiss (Geneva to be exact, because in Zurich they still speak German) I couldn't stop laughing. French was funny to me. I then started gibbering, French-wise..haha

    OK, I'm stuck. Maybe I just need a quick getaway, no fancy places. Or let's just think again...

    ...
  3. Venice? Maybe.. Italy was nice, last time I was there. Well, at least Milan was quite an interesting place. But we'll see..

  4. Hamburg!

  5. Wanna live in a small cottage in Lichtenstein. The houses there are cute and lovely. If you are a nature lover, you must love this place! Although I didn't see any shopping facilities around, except for small grocery shops like norma, it still is a nice place. Or maybe we haven't seen the other side of the country.

    oh, too deep..too deep.. let's get back to the surface where it makes more sense. haha

  6. I am so used to last minute trips. I loved our first trip together to Cologne.When Yu said  'Let's go to Köln. And we can go to Phantasialand' (or the other way around. I don't quite remember), he literally rented a car per online straight away and about an hour later we hit the road. And it was like midnight when we started the journey. Wanna that again.

  7. iPhone / iPad  / or I just want my galaxy tab back! Or can I do something with my iMac? I wanna really get rid of those freaking lines

  8. Watermelon on hot, sunny days.

  9. Wanna go to a strawberry farm.

  10. I love surprises. One day yu showed up fully dressed in his suit and all. He wanted to get me some flowers but the florist closed. And we did nothing after that. Just enjoyed his company and all. I love it when he does something like that. He's so random and romantic, isn't he?

  11. I wanna have a candle light dinner at open places, like at the river bank nearby. I wanna camp there. Over night.
     
  12. I wanna have Lyd around. Lyd, jom karaoke!

  13. I wanna hear yu says 'I love you' everyday. Even when we get older. Wanna get old with him and hear that everyday. I won't get bored. I promise yu.
Deine,

Jun 7, 2011

babi dan keluarganya

By julie"anne at 6:11 AM
 
Ini adalah hasil kebosanan semasa saya membuat praktikal satu ketika dahulu.. bakat melukis haiwan-haiwan lain memang tiada. oleh itu, bertabahlah!

Deine,

Jun 6, 2011

Make Up

By julie"anne at 2:09 AM
It's been a while since I used this little iMac of mine and sat at the study table. I was getting comfortable, going online from my tiny netbook on my bed. I guess it's about time to get up and study.  

So today I re-discovered the beauty of iMac and fell in love all over again. I played around a bit with photobooth which lead to doing my make up video. Haha











I do believe that light make up is necessary. It doesn't have to be so bold, just the right amount for more presentable and fresh look. 

If I have extra money I would of course get my hands on some high end products. But drug store make ups do wonders too if you know how to work with it and you won't end up like a Vietnamese whore.

'No make up' make up is suitable for summer. Just a slight make up and  you are ready to go. Plus, you will need to apply your sunscreen to protect your skin from uv-rays and avoid any skin damage. That's why a small amount of make up is indeed enough. Or else, it will get ugly as the temperature rises.

Happy summer everyone!

Deine,
Related Posts with Thumbnails
 

julie"anne Copyright © 2006-2030 julie"anne Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez