Dec 20, 2011

Drop Dead Diva

By julie"anne at 1:39 AM
Is anyone familiar with the term bro zone, or friend zone? This is the actually the place you don't actually wanna be, especially with someone you like. Unlike certain people, I have been bro-zoned all the time and kinda used to it.

Bro zone, imho, is the place, where guys are actually being comfortable with girls without having any feelings towards her. Without taking her feelings into consideration, this guy actually uses the girl.

This is the TV series Drop Dead Diva is all about. Actually no, but in my opinion, it is.

This series show how guys are into pretty girls only. Even when he finds some girls interesting, but not attractive enough to him, he won't even date her. That's the ugly fact.

There is no such thing like soul mate and such.

It is a story about a fat girl trying to win a heart of a handsome guy, her lover from her past, while he keeps on dating every beautiful girl he meets, in order to 'move on' with his life. Watch it here.

Dec 16, 2011

Shhh-ushi...

By julie"anne at 8:01 PM
Shhh-ushi...:

Told you. It's pronounced shushi..

Dec 2, 2011

Economy Now

By julie"anne at 4:12 AM
Economy Now:



Submitted by: chirag__007

Posted at: 2011-11-28 20:53:59

See full post and comment: http://9gag.com/gag/794864

When life gives you lemon, make lemonade.

By julie"anne at 1:33 AM
Dear life,
thank you for treating me right. You are not perfect, but you are amazing. Sometime I will complain about a thing or two, but it is just me, being me. After all you are just fantastic. Well, nobody is perfect, so isn't you and so aren't I.
_________________________________________________________

My job will slowly come to an end. Yes, I am actually done with the programming and stuff (insert fuck yeah.jpg). It's about time to implement it. But the machine is not ready yet. Guess I can take an early break until  it is ready. Meanwhile I can study for the coming exam.

My boss is super cool. I love him. No, not that kinda love, like I am so in love with him or something like that. I am just thankful to have him as a boss. We sometimes talk about cartoons and other fun things in the office. haha. I think he likes me too. He always says ' du bish schlau, Julian' (in his schwäbisch accent). All I did was like deriving mathematics equations. And he was like all impressed with me. And his favorite quote is like: Ich bin schön alt. habe alles schon vergessen. haha. Seriously, that things come from an engineer. He's a very-very humble man.

My colleagues are just the best. People here are so friendly and I am very comfortable being around them. Not only people at work, people in Bad Tölz are generally very kind.  Just the other day when I asked someone where the bus stop was, he generously offered to take me to my office. Yeay! Yesterday I planned to take the bus to work because Sarah and Sofie were taking me to Tölzer Christkindlmarkt right after work. We talked, laughed and had a great time. Oh I wish I had friends like them at school. My female classmates are not really their kind. I am not saying they are bad. It is just, I didn't really make any friend when I was in Nürnberg. Even my HR says Nürnberger are so unfriendly. That was when she called people at the Ausländeramt to ask about my working permit. Haha.

So here I am, living my imperfect life and still surviving. The only things missing are my family and Mr. Yu. But for now I am OK with that. One can't have everything, no?


Dec 1, 2011

Dakwah social network

By julie"anne at 1:24 PM
Saya sangat suka dan tertarik dengan isi kandungan entry beliau ini.


Dari blog comatosewithbraindamage.blogspot.com

Dakwah social network: Makin lama kan aku tengok makin ramai ustaz and ustazah kat social network.
Nak berdakwah and nasihat-menasihati tu memang baik.
Kata-kata yang benar tu walaupun pedih tapi kalau betul, memang harus disampaikan jugak.
Betul la tu.

Tapi cara penyampaian yang macamana yang sesuai untuk berdakwah ni?

"Ustazah and ustaz pilihan" ni kebanyakkannya ambik yang surface je.
Oh pandai nak kondem orang kemain lagi siap letak kata-kata Rasulullah saw bagai "Berkatalah yang benar walaupun pahit".

Heloooooo!
Yang PAHIT tu adelah faktanya. Bukan kata-katanya.

Tapi korang yang rajin "berdakwah" ni selalunya hantar PAHIT tu dari segi penyampaiannya!
Kat mana berhemahnya dakwah tu kalau kau sebenarnya memalukan orang, mengguris hati orang?
Tell me, kat mana berhemahnya?

Hari tu aku nampak ada orang tag gamba awek si KFCM tu kat newsfeed.
Well, memang awek tu pakaiannya seksi.
Tapi perlu ke korang kenduri ramai-ramai kat situ?
Kemain lagi sorang-sorang berlumba-lumba post 'nasihat'. Sampai ada sorang perempuan tu dengan beraninya hantar komen "Beginikah perempuan yang nak dijadikan calon isteri wahai lelaki sekalian? Masyaallah".

Amboiiii. Perfectnya kau sampai nak komen orang macam tu sekali.

That is not the way untuk bagi kesedaran ye sayang :)
Orang tambah menyampah lagi ada.
Yang pelik tu, yang rajin bagi 'nasihat' ni semua yang bertudung. Why eh?

Bukan tak boleh nak nasihat orang.
Tapi cara tu sangat tak kena.
Kau macam lebih kepada nak malukan dia rather than menasihati.
Tak boleh ke kau cakap "Cantik orangnya, kalau satu hari nanti dia bertudung mesti lagi cantik".
Tak susah kan nak berdakwah cara macam tu?
Ke sebab kau sakit hati dia cantik and gojes?


Ini lah jadinya kalau ada manusia sentiasa beranggapan diri dia adelah jauh lebih baik dari orang yang berada di depan dia. Kalau pun dia sexy, kalaupun dia liar, tak boleh ke kau ambik pendekatan lain nak menasihat?
Ramai yang nak menasihat tapi kebanyakkannya tak kena gaya.
Apa perlunya kau "nasihat"kan awek tu kat public kalau bukan untuk memalukan dia?
Kau takde pendekatan yang lagi bijak ke?
Nak nasihatkan orang pun kena guna akal dik.


Lagi satu gamba saper ntah artis yang dulu gamba dia pakai baju nampak tepi tetek tu. Cantik budak tu tapi aku tak pernah tengok dia berlakon pun. Tapi selalu masuk paper. Yang couple dengan Shah Jaszle tu.

Dulu ada budak tag gamba artis ni dengan kawan-kawan dia snap gamba depan cermin. Memang semua cantik-cantik. Bergaya.
Ada sorang mamat ni komen "Cantiknya. Kalau lah jadi awek aku..."
Dan-dan tu ada pompuan reply "Bangga ke dapat awek macam ni? Dedah-dedah macam ni?"

Eh eh.
Kau pulak yang sakit hati.

Pastu terus kat bawah-bawah tu berbalas-balas "dakwah and nasihat".
Ujung-ujung aku rasa masing-masing bukan nak menasihat pun, tapi lebih kepada nak tunjuk pandai. Aku yang baca pun naik confuse.

Awek tu seksi-meksi memang kita semua nampak dah jelas dan nyata kat mana kesalahan dia. Tapi kita yang bertutup litup ni selalunya tak berapa nak nampak kesalahan kita kat mana sebab kita rasa kita dah buat benda-benda yang dituntut agama.
Ingat ye, Tuhan kalau nak campakkan iman dalam hati sesaper, sekelip mata je orang tu boleh berubah. Kalau DIA nak kita, DIA akan tunjukkan. Kalau DIA taknak kita pun tak susah kalau DIA nak tunjukkan. Dah banyak dah cerita-cerita dalam kisah Nabi yang kita boleh jadikan teladan. Kisah pelacur yang Allah janjikan syurga sebab dia tolong anjing, kisah pendeta Yahudi yang tak sempat bersolat tapi dijanjikan syurga, and kisah orang yang suka melepak main kad tapi dapat syurga.

Kisah ni best, meh aku ceritakan kepada sesiapa yang belum tau.

Cerita dia gini.
Ada sorang alim ni kat Mekah dapat mimpi dari Rasulullah saw.
Nabi pesan carik si polan bin si polan kat negara mana ntah and sampaikan kat dia bahawa Allah janjikan syurga untuk dia.
This alim guy pun carik, and jumpa.
Tapi masa dia jumpa laki tu, laki tu tengah melepak main kad.
Dia tak jadi nak dekat.
Dia rasa mungkin dia silap.
Malam tu dia mimpi lagi.
Esoknya dia nampak laki ni dari pagi sampai tengahari dok main kad ngan kawan-kawan.
Dia tak jadi nak datang dekat.
Malam tu lagi sekali dia mimpi.
Esoknya, dia jumpa laki tu.
Dia kata dia mimpi Rasulullah saw minta sampaikan bahawa Allah janjikan syurga untuknya.
Menangis lelaki tu.
Lelaki alim tu tanya apa amalan dia yang membuatkan dia dapat syurga sedangkan dari pagi sampai ke tengahari dia dok main kad.
Laki tu taknak cakap pada mulanya, lepas didesak baru dia cakap.
Dia kata, setiap kali dia dapat gaji, separuh dari wang gaji dia akan peruntukkan untuk bantu sorang perempuan berstatus balu yang anaknya ramai. Dia bagi makan, sediakan keperluan-keperluan lain selama 12 tahun lamanya dia buat keje ni tanpa isteri dia tau. Isteri dia tak pernah tau sebab dia tak pernah abaikan keperluan di rumah sendiri. In fact, takde sorang pun yang tau melainkan orang yang dia bantu tu.
Atas sebab itulah Tuhan janjikan dia syurga.

Sebab tu kita jangan perlekehkan orang lain. Kita sendiri tak tau amalan kita yang mana satu yang Allah redha. Jangan perkecilkan orang. Kita tak tau mungkin ada amalan dia yang Allah redha.

Kalau kita rasa kita tak dapat nak bezakan antara dakwah dan dengki, baik kita berdoa dalam hati je. Mintak kebaikan untuk dia dan diri kita sendiri supaya masing-masing menjadi lebih baik.
Related Posts with Thumbnails
 

julie"anne Copyright © 2006-2030 julie"anne Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez