Showing posts with label info. Show all posts
Showing posts with label info. Show all posts

Feb 9, 2011

can you goout bare-faced? II

By julie"anne at 4:59 AM
ceh..siap ade part 2..

As a person who is not complete without make up, I just can't be happy with just one product. My dry skin needs more moisturising and to apply make up on moisturiser I will end up with a cakeface. And to not apply any make up at all is just something I won't do.

So here I found a solution to my problem. Haha.. macam problem besar je!
Getönte Tagescreme von Bebe (tinted moisturiser). Bebe is like johnson n johnson for Malaysian, I think. I have heard about this cream quite a while ago. I tried looking for one at Douglas. But the product available was a bit pricey. Then one day I stumbled on this product at Rossmann. Wow! And it was still in my price range. Which is below 10. haha! Yes, call me cheapskate. It was around 5€ or something. So I grabbed the hell one..haha.. hell here means fair or bright. Even tho I am not quite fair, I didn't want to opt for the dunkel or dark one. I used to buy a clinique compact powder, which is a bit darker than my skin tone. And now I just use it as a bronzer..huuuu~~

So far, I think this product is good and suitable for my skin type. No more cakeface. But I still didn't say goodbye to my make ups..huuu~~

xoxo,
me

Oct 21, 2010

pork : why is it prohibited?

By julie"anne at 6:55 AM
bukan sahaja Islam, bahkan Kristian dan Yahudi juga.




Deine,

May 20, 2010

Piggy

By julie"anne at 5:09 AM

Im updating via vivaz.. Just trying the app..

Feb 5, 2010

Long Update. Pheww~~

By julie"anne at 6:55 AM
secara tak rasminya tamat lah exam aku..sbb aku dh mls nk perah otak utk paper esok yang aku sure aku akan end up dengan kekecewaan.

byk perkara aku x update. Contohnya

  1. kes kemangkatan Sultan Johor, which aku xterasa sangat mungkin sebab utamanya aku takde kat Johor skrg. Banyak la mulut2 sumbang yg mempertikaikan adat istiadat or upacara pengebumian yg dapat coverage media. Dah dia sultan, mesti la kasik heboh semua rakyat jelata. hape la. Tapi aku xberkabung pn. Busy with exams katenye. Haha. Kes ini adalah kes sensitif sebenarnya; melibatkan sensitivity org Melayu. So, aku xberani nk komen lbh2.
  2. Kes Perang 3 segi Fahrin Ahmad, Linda Onn and Scha Alyahya, yang bg aku xla penting sgt. Cuma dh kalo baca blog hiburan mesti ade berita ni, jadi secara xlangsung  aku follow la crt dorg ni. Sbnrnya bukan la perang 3 segi sgt. It is about Fahrin Ahmad and his exes, yang mana after the break-up, the exes pair up making statements yg boleh tarnish Fahrin's name. Wonder if this will happen to Brad Pitt. But since Jolie and Aniston don't really have such good relationship,  I don't think Brad Pitt needs to be extra careful.. hihi. Moral of the story, jangan biarkan exes anda berkawan rapat antara satu sama lain (I see yu's motive here..HAHA). And Awal xsepatutnya masuk campur, since sebenarnya pada pandangan aku dia la org first yg keluarkan statement about Fahrin being such a bully or women hitter. Sebab sebenarnya Awal xpuas ati bila wartawan Melodi tanya Fahrin about his break-up dengan Scha and mengaitkan Awal, Fahrin xberkata apa2 seperti mengiyakan spekulasi waratawan itu. Awal sepatutnya stay cool. hurmm. Awal ni macam si C. (entry : A, B and C) oh, aku benci si batu api..huhu
  3. kes 3 ni mmg sangat sensitif. Kalo zaman dlu blh menyebabkan perang kaum ni. Peristiwa 13 may mungkin berulang. huhu. Setiap org ada pandangan sendiri, tapi jangan ikut perasaan. Guna akal. Islam sebenarnya xmelarang umat agama lain menggunakan nama Allah. Kan ke kita org Islam semua berfahaman Monotheism; percaya pada tuhan yang satu. Maksud aku kalo kita sebut god pn mmg maksud Allah, bila sebut Allah, kita maksudkan tuhan, the one and only god we worship. So bila kita melarang org lain menggunakan nama Allah itu umapama kita menidakkan konsep ketuhanan yg diajar Islam; tuhan itu satu, dan seperti mengiyakan ada Tuhan lain untuk penganut agama lain. Kan dah terpesong tu. So sila mengucap syahadah semula. huhu. Dan dalam ajaran Islam, yang aku masih ingat cikgu sekolah agama aku cerita dulu, masa perang dulu, ada golongan2 yang tak boleh di serang; antaranya kanak2, wanita dan org yang berlindung di rumah ibadat. Apetah lagi untuk memusnahkan tempat ibadat. hurmm. Untukmu agamamu dan untukku agamaku (Al Kafirun). Dan tuhan itu hanya satu.
  4. Kes politik. DSAI dan Saiful Bahari. hurmm.. Xfaham. contoh ayat perogol modern:"Oh, saya nk rogol awak ni, awak g mandi dulu..pasni kita boleh la tuutttt... saya tunggu atas katil ye." *speechless* Nasib baik Parents aku bukan hooligan mana2 parti politik. Tiap kali Cikjah sebelah rumah yg mmg pro BN berhujah mama diamkan aje. "Anak ko yg belajar jauh2 tu sape yang hantar?" kate makcik tu kepada mama, mungkin pada pandangannya kalo PR yang tadbir dia akan masih duduk dalam hutan atas pokok. Aku? masih memilih. Tak daftar pengundi lagi. hu~~

Nov 10, 2009

Eau de Parfum vs. Eau de Toilette

By julie"anne at 4:52 PM
<source>
Perfume types reflect the concentration of aromatic compounds in a solvent, which in fine fragrance is typically ethanol or a mix of water and ethanol. Various sources differ considerably in the definitions of perfume types. The concentration by percent/volume of perfume oil is as follows:
  • Perfume extract (Extrait): 15-40% (IFRA: typical 20%) aromatic compounds
  • Eau de Parfum (EdP), Parfum de Toilette (PdT): 10-20% (typical ~15%) aromatic compounds. Sometimes listed as "eau de perfume" or "millésime".
  • Eau de Toilette (EdT): 5-15% (typical ~10%) aromatic compounds
  • Eau de Cologne (EdC): Chypre citrus type perfumes with 3-8% (typical ~5%) aromatic compounds
  • Splash and After shave: 1-3% aromatic compounds

Before this when buying perfumes i wasnt really aware about these terms. But now, come to know about it, i will be careful in choosing one.

Apparently, EdP is more concentrated than EdT and therefore, the EdP fragrance stays longer. But normally it costs extra 3-4€. Well, the choice is yours. I had mine :)
Related Posts with Thumbnails
 

julie"anne Copyright © 2006-2030 julie"anne Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez