Showing posts with label nasihat. Show all posts
Showing posts with label nasihat. Show all posts

Jan 4, 2011

I am emo

By julie"anne at 3:20 PM
Haha..aku biasa dh org ckp emo..mmg pn..lama dh aku pasrah dengan ciptaanNya..well, sape yg x emo?dia adalah robot.mungkin aku emo..tp ko pn emo juga bila ditekan butang emo..haha.. sampai aku sendiri letak status kat fb aku emo, siap ade si emo ke2(sebab aku emo ke1), menyetujuinye..malah bakar lagi keemoan aku..padahal aku cuma nak ckp aku tengah try fesyen emo..haha..
ok la..aku ade sorg kawan..mmg dr sekolah kawan kan..so dia kenal la aku cane pny emo kan..so aku  tidak lah kisah kalo dia ckp emo ke ape kan..aku pn terima dh kan..tapi..dia pny bahan aku emo, xsedar diri sendiri!lol! siapa yg cerita hal umah tangga kat aku? sape yang nangis sampai bengkak2 mata sebab achik spin meninggal?(ok, that was ur pregnancy hormone kan, but still..) 

at the end orang yg bahan2 aku emo adalah orang yang lebih emo..

kalo aku emo, aku tido..itu adalah ubat emo yg paling mujarab bagi aku..supaya kalo ko emo ko x buat orang lain emo sekali..itu pn aku baru sedar tabiat 'buruk' itu masa masuk mrsm dulu..bess woo..emo2 nangis2 sorg2 pastu tdo..bangun rasa fresh tapi mata bengkak..kalo xdpt tdo, menahan la org sekeliling.huhu.ok, my bad..

cane korang kawal emo korang? ko marah2 kat komen fb? pastu bile org tny nape emo blh plak balas aku lg emo..ok aku terima itu..tp kenapa macam kau sedang emo, sedangkan aku balas dengan sopan yang mungkin? pastu delete komen..x ke emo itu?

ini la yang aku cuba sampaikan dalam entry2 aku sebelum ini..yg paling recent adalah entry pasal ikan. Please try not be so judgemental, sedangkan kamu pun sama. 2 kali 5.

that's why my friend, i like to keep my circle of friends small. radius yang kecil, senang nak kawal. kalau besar2, ssh...ckp je la ko sombong..huhu

ps: jarang update status di FB. kalo update yg macam siakkk tu mmg ade target audience. Jangan terperangkap..im just doing my observations. that's how i use my FB. and by the way, i know how notifications work!

so, adakah kamu emo?

Deine,

Oct 8, 2010

on failed relationship.

By julie"anne at 11:21 PM
"I am not gonna think about love again. Study/work and family will always be my priorities"

This is so cliché. I have heard this couple of times. I'm not sure if I ever said that. hehe. I know, we know. It hurts. But it is not like you can really stop loving. And you don't really need to say such thing. Yes of course you will take time before finding another love, unless you are either a real hottie or a bitch, you will not be able to find someone else in the nearest time. I used to know someone who just broke up, who said those things, but after a while she found someone on the net and started a relationship. What a bitch..haha. But seriously, didn't you say you wanted to complete your study and work and help your family first? What happens to your future plan then? Why don't give yourself time and space before beginning a new relationship.

"I'm going to be gay after this"

And the minute you broke up, you announced yourself wanting to be gay?Wth! Well, do you know what I think? I think, you ARE a freaking homo. That's why you broke up.

'It must be the girl/boy. S/he has always been so' - the people

Well, we don't really know what happened between them. I must say, I, myself eager want to know the reason of the break up. But by guessing based on their track records is not the best way. It may vary from the last relationships they ever had. The relationship has always been between 2 people. Let it remain between the 2 people, or else it may humiliate certain people. Worse comes to worst, the fight will get uglier.
'Serve her/him right. I knew it, they won't make it.' -the enemy

Well, even among friends you can hear such comment. I lived once with an acquaintance, who happened to know a friend's boyfriend's bad habit. She used to warn her but to no avail, she was already crazily in love with the boy. When they broke up, my roomate at that time said such thing. Yeah, it was based on grudge I think, that the girl never listened to her. Why should she? Just let her experience it herself. Who knew, he might have changed or they would live happily ever after.

"Well, s/he is not that hot after all." -the friends

So you think think this is the best way to console a broken heart. That's not cool. Seriously. What if I say, you are freakingly hideous. Such line can also mean 'you had a bad taste'.

Well, the best way to react when your friend break up is by being a friend. Just be there and listen. You don't need to give comment or opinion. And immature jugdement should be hindered, as you don't really know the real situation. Who knows, they might get back together and when that time comes your friend will think you don't really like their boy/girlfriends, and that is how you lose a friend.

Lucky for me, I've found someone who completes me and my life. But I can never be sure where this relationship takes us, can I? Because we can never predict what is going to happen. Until then, dream, love, be loved and be a fool! Enjoy your youth, you'll never be younger.

Deine,

Feb 13, 2010

just the girl next door

By julie"anne at 7:11 AM


This is the montage from The Good Old Days the series. I've been searching for this drama these days and stumbled upon them on youtube just now. Unfortunately, episodes 1-29 are missing. Used to watch this when I was a kid. I liked Chinese dramas when I was younger.

One thing I notice, sometimes I tend to like the second heroine more than the heroine herself. When most people show their favoritism towards the first lady, I always feel pity for the second role, especially when she is just as nice as the leading actress, or she is being compared with the heroine, who potrays the f***ing perfect characters. WTF? Well, we should all try not to be so judgmental, shouldn't we? And yes, the heroine is of course the protagonist, a person with fine character, shows good behavior. But don't forget, nobody's perfect. The second heroine might be as good. But we sometimes don't see it, or are just so ignorant, because for us, she's just another girl next door, who ends up sacrificing herself for the so-called heroine's happiness, just because it's the rule. Yes, the law of life. One has to be the center of attention, while others are just some people, who are just not that important. Is that really so? Can the main characters stand alone. I'm not sure about that. I guess not.

If you ever see Nur Kasih, you will all say Nur Amina is the best girl.  But have you all ever thought about Katrina being the victim? And Sarah is never good enough for Aidil. So you think he's a good guy and deserves the best for him? What makes you so sure that Siti Sarah can never be able to meet his match? Think about it.

Don't judge a book by its cover. Don't you ever judge!

Feb 5, 2010

Long Update. Pheww~~

By julie"anne at 6:55 AM
secara tak rasminya tamat lah exam aku..sbb aku dh mls nk perah otak utk paper esok yang aku sure aku akan end up dengan kekecewaan.

byk perkara aku x update. Contohnya

  1. kes kemangkatan Sultan Johor, which aku xterasa sangat mungkin sebab utamanya aku takde kat Johor skrg. Banyak la mulut2 sumbang yg mempertikaikan adat istiadat or upacara pengebumian yg dapat coverage media. Dah dia sultan, mesti la kasik heboh semua rakyat jelata. hape la. Tapi aku xberkabung pn. Busy with exams katenye. Haha. Kes ini adalah kes sensitif sebenarnya; melibatkan sensitivity org Melayu. So, aku xberani nk komen lbh2.
  2. Kes Perang 3 segi Fahrin Ahmad, Linda Onn and Scha Alyahya, yang bg aku xla penting sgt. Cuma dh kalo baca blog hiburan mesti ade berita ni, jadi secara xlangsung  aku follow la crt dorg ni. Sbnrnya bukan la perang 3 segi sgt. It is about Fahrin Ahmad and his exes, yang mana after the break-up, the exes pair up making statements yg boleh tarnish Fahrin's name. Wonder if this will happen to Brad Pitt. But since Jolie and Aniston don't really have such good relationship,  I don't think Brad Pitt needs to be extra careful.. hihi. Moral of the story, jangan biarkan exes anda berkawan rapat antara satu sama lain (I see yu's motive here..HAHA). And Awal xsepatutnya masuk campur, since sebenarnya pada pandangan aku dia la org first yg keluarkan statement about Fahrin being such a bully or women hitter. Sebab sebenarnya Awal xpuas ati bila wartawan Melodi tanya Fahrin about his break-up dengan Scha and mengaitkan Awal, Fahrin xberkata apa2 seperti mengiyakan spekulasi waratawan itu. Awal sepatutnya stay cool. hurmm. Awal ni macam si C. (entry : A, B and C) oh, aku benci si batu api..huhu
  3. kes 3 ni mmg sangat sensitif. Kalo zaman dlu blh menyebabkan perang kaum ni. Peristiwa 13 may mungkin berulang. huhu. Setiap org ada pandangan sendiri, tapi jangan ikut perasaan. Guna akal. Islam sebenarnya xmelarang umat agama lain menggunakan nama Allah. Kan ke kita org Islam semua berfahaman Monotheism; percaya pada tuhan yang satu. Maksud aku kalo kita sebut god pn mmg maksud Allah, bila sebut Allah, kita maksudkan tuhan, the one and only god we worship. So bila kita melarang org lain menggunakan nama Allah itu umapama kita menidakkan konsep ketuhanan yg diajar Islam; tuhan itu satu, dan seperti mengiyakan ada Tuhan lain untuk penganut agama lain. Kan dah terpesong tu. So sila mengucap syahadah semula. huhu. Dan dalam ajaran Islam, yang aku masih ingat cikgu sekolah agama aku cerita dulu, masa perang dulu, ada golongan2 yang tak boleh di serang; antaranya kanak2, wanita dan org yang berlindung di rumah ibadat. Apetah lagi untuk memusnahkan tempat ibadat. hurmm. Untukmu agamamu dan untukku agamaku (Al Kafirun). Dan tuhan itu hanya satu.
  4. Kes politik. DSAI dan Saiful Bahari. hurmm.. Xfaham. contoh ayat perogol modern:"Oh, saya nk rogol awak ni, awak g mandi dulu..pasni kita boleh la tuutttt... saya tunggu atas katil ye." *speechless* Nasib baik Parents aku bukan hooligan mana2 parti politik. Tiap kali Cikjah sebelah rumah yg mmg pro BN berhujah mama diamkan aje. "Anak ko yg belajar jauh2 tu sape yang hantar?" kate makcik tu kepada mama, mungkin pada pandangannya kalo PR yang tadbir dia akan masih duduk dalam hutan atas pokok. Aku? masih memilih. Tak daftar pengundi lagi. hu~~

Jan 15, 2010

mahram

By julie"anne at 6:17 AM
OK. One of my Malaysian Chinese friends once asked me, kenapa ade perempuan Melayu yg xpakai tudung, sedangkan pakai tudung n ttp aurat wajib bagi setiap umat Islam..huhu..I lost my words back then..errr..so, let me explain it here, can or not? hier ist meine Antwort.

It's not that they are lack of knowledge. Well, part of it. TAPI banyak je lagi yg pergi sekolah agama, balik sekolah tudung ke mana, baju kurung pn hilang. They learn things at school, but never apply it to their daily life. Or maybe just simply degil. Ala senang cerita, it's like human's Laws. Mencuri itu salah, kenapa still ade org yg mencuri, though they know they might be caught and punished. They may come with excuses, and so the people, who refuse to wear tudung. Can u tell, why they steal, kill and rape? no. so can't I.

another question was kalo kat rumah xyah pakai tudung ke?jawapan: perlu, mengikut situasi.

I'm not gonna preach here. Just  to share some knowledge to my dear friends, who don't understand, why Muslim women wear tudung, even in their house. In Islam, we divide our family into 2 groups, Mahram and non-Mahram. Why? We cant marry our Mahram. But marriage between non Mahrams is allowed though not that encouraged to do so, because of genetics. Well just let science explain that.


click picture for better resolution.
As u can see. There are 2 types of Mahram in the picture above. Tapi sebenarnya bukan itu saja..ade lagi iaitu, susuan ..tp hanya ambil yg simple je. spy u all faham, kenapa perempuan muslim pakai tudung even when their relatives pay them a visit..huhu.. And between Muslim and non-Muslim pn sama..non-Muslim women aren't Mahram to the Muslim women, thus must cover the aurat. But in some cases, I heard from an Ustaz, we are allowed to uncover the hair (e.g. roomates)oh, unless tahan pakai tudung seharian xbukak2..kepam pale otak.kalo winter xpe lg, kalo summer, gile panas.lg kalo kat malaysia, cant imagine..that's y i agree kalo kat asrama diasingkan antara nonMuslims ngan Muslims.Im not racist..huhu..

Tapi aurat bukan sekadar pakai tudung. Pakaian jarang and ketat pn dilarang. huu..**INSAF**

oh ye..kalo ade salah dalam diagram di atas, sila tegur..terima kasih..

Free Signature Generator

Nov 10, 2009

Eau de Parfum vs. Eau de Toilette

By julie"anne at 4:52 PM
<source>
Perfume types reflect the concentration of aromatic compounds in a solvent, which in fine fragrance is typically ethanol or a mix of water and ethanol. Various sources differ considerably in the definitions of perfume types. The concentration by percent/volume of perfume oil is as follows:
  • Perfume extract (Extrait): 15-40% (IFRA: typical 20%) aromatic compounds
  • Eau de Parfum (EdP), Parfum de Toilette (PdT): 10-20% (typical ~15%) aromatic compounds. Sometimes listed as "eau de perfume" or "millésime".
  • Eau de Toilette (EdT): 5-15% (typical ~10%) aromatic compounds
  • Eau de Cologne (EdC): Chypre citrus type perfumes with 3-8% (typical ~5%) aromatic compounds
  • Splash and After shave: 1-3% aromatic compounds

Before this when buying perfumes i wasnt really aware about these terms. But now, come to know about it, i will be careful in choosing one.

Apparently, EdP is more concentrated than EdT and therefore, the EdP fragrance stays longer. But normally it costs extra 3-4€. Well, the choice is yours. I had mine :)

Oct 9, 2009

di antara garisan.

By julie"anne at 12:50 AM


ada tgk crt ni ms cuti ritu..heh..ok la..jalan crt dia mmg biasa..biasa sangat ngan kehidupan harian..org kalo dh ada ilmu skit, rasa ada iman lebih skit, terus igt dia plg bagus..hurmm..Astaghfirullah..

Jul 30, 2009

Ditemani lelaki kacak

By julie"anne at 3:06 AM
via ISUHANGAT by Admin on 7/29/09

Hadis yang Menarik

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,

"Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga."

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'
wallahu a'lam : Allah knows best.

Jul 16, 2009

Sekadar Renungan Bersama..

By julie"anne at 8:11 AM
credit goes to this blogger

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran tau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

TANDA 40 HARI Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka Malaikat Maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi Malaikat Maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun Malaikat Maut ini wujudnya c uma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

TANDA 7 HARI Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

TANDA 3 HARI Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi Kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

TANDA 1 HARI Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

TANDA AKHIR Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula. Sesungguhnya mengingati mati itu adalah bijak forward this buletin...may ALLAH SWT bless you.
Saling berpesan2lah sesama kita.....


sebenarnye aku just foward je entry ni ke blog aku..aku bace siap meremang2 blu roma..kalah la gambar buchuk kat fb dia..(ekceli gambar buchuk tu kategori tgk maknyah kat coket remang dia. huhu..sori buc..gurau..okeh..GURAU)..smpai tido pn xlena..dh la nk xm..lagi la xlena kan..

peristiwa rs2 kat dr sndr tu xnah lak aku rs..nmpak sgt aku lalai..huhu..tp penah tgk la kaki arwah adik aku sblm dia meninggal.. kat sekolah agama aku dlu mmg dh belajar hal ni.. so aku cam dh terdetik sesuatu mase tu.. mmg blh agak la kan.. agak tak agak pn, aku still xbersedia ms tu nk kehilangan adik..even sekarang pn masih teringat2 kat dia..he was our darling back then..

aku igt lagi cane aku tolak2 n tekan2 kaki adik aku biar dia tegak..memang ssh..dia pn ske aku wat camtu..lenguh dia kate..ms tu nak nangis pn tahan kan aje..just wished for miracle to happen..but at last he's gone back to the Creator..IInnalillah wa inna lillahi rojiun..

al-Fatihah..


Mar 6, 2009

relationshit

By julie"anne at 3:38 AM
dh lama aku nk tulis pasal hal ni..tp aku biarkan dlu..look, observe and see..smpi la aku mendapat panggilan tepon drpd mr. X yg xnak didedahkan identitinye (ceh, sedangkan sndr xnk tulis nm bdak tu..lame!!huuu)

i hate it if a guy says xtau cane nk pjuk gf sndr..it is indeed a lame excuse!how come xpndi pjuk?nmpk sgt xnk bg effort dlm hubungan..nmpak sgt ego.n aku xske org ego..ah..aku seme xske..mcm dr tu bgus sgt!haha..tp btul la.pompuan kan ht nye lembut..ckp skit jek dh cair..kalo skit pn xreti nk pjuk xyah la bercinta..p dok utan kwn ngan beruk lg bgus..jgn smpi pompuan tu larik ngan laki len, bru nk slhkan pompuan tu..(fakta)

manusia xpernah hargai ape yg dia ada..we always take things for granted..bile org tu dh pergi bru nk dicari..bila dh cmtu mnyesal pn xgn...fikirkanlah..belajar dr kesilapan...dan kalo org tu dh nk pergi, jgn dihalang..biar dia cr kebahagiaan sendri, kalo kite xpndi nk membahagiakan..menyesal kemudian hari xberguna..

berfikirlah utk kebaikan dr sndr and kebahagiaan org lain..

sudah berkorban xperlu la nk ungkit2 di kemudian hari..ko dh berkorban mmg la ko akan terkorban dlm pengorbanan ko..xperlu la at the end ko buat list tentang pengorbanan2 n penantian2 ko..if so, baik xyah berkorban kalo xready lg...tp aku sllu ungkit2 gak...yu sori yek..haha..but what you give, you get back...

yu, will you always be by my side?

kesimpulan : hargailah org yg tersayang

ps(play station, bukan wii) bestie, sape pn yg ko plih aku doakan kebahagiaan ko..jgn menyesal kemudian hari..

Jan 29, 2009

termenung, merenung, direnung..renungan..

By julie"anne at 2:29 PM
im just quoting this from this

KISAH LIMA PERKARA ANEH

Abu Laits as-Samarqandi adalah seorang ahli fiqh yang masyur. Suatu ketika dia pernah berkata, ayahku menceritakan bahwa antara Nabi-nabi yang bukan Rasul ada menerima wahyu dalam bentuk mimpi dan ada yang hanya mendengar suara.

Maka salah seorang Nabi yang menerima wahyu melalui mimpi itu, pada suatu malam bermimpi diperintahkan yang berbunyi, "Esok engkau dikehendaki keluar dari rumah pada waktu pagi menghala ke barat. Engkau dikehendaki berbuat,

pertama; apa yang negkau lihat (hadapi) maka makanlah,

kedua; engkau sembunyikan,

ketiga; engkau terimalah,

keempat; jangan engkau putuskan harapan,

yang kelima; larilah engkau daripadanya."

Pada keesokan harinya, Nabi itu pun keluar dari rumahnya menuju ke barat dan kebetulan yang pertama dihadapinya ialah sebuah bukit besar berwarna hitam. Nabi itu kebingungan sambil berkata, "Aku diperintahkan memakan pertama aku hadapi, tapi sungguh aneh sesuatu yang mustahil yang tidak dapat dilaksanakan."

Maka Nabi itu terus berjalan menuju ke bukit itu dengan hasrat untuk memakannya. Ketika dia menghampirinya, tiba-tiba bukit itu mengecilkan diri sehingga menjadi sebesar buku roti. Maka Nabi itu pun mengambilnya lalu disuapkan ke mulutnya. Bila ditelan terasa sungguh manis bagaikan madu. Dia pun mengucapkan syukur ‘Alhamdulillah’.

Kemudian Nabi itu meneruskan perjalanannya lalu bertemu pula dengan sebuah mangkuk emas. Dia teringat akan arahan mimpinya supaya disembunyikan, lantas Nabi itu pun menggali sebuah lubang lalu ditanamkan mangkuk emas itu, kemudian ditinggalkannya. Tiba-tiba mangkuk emas itu terkeluar semula. Nabi itu pun menanamkannya semula sehingga tiga kali berturut-turut. Maka berkatalah Nabi itu, "Aku telah melaksanakan perintahmu." Lalu dia pun meneruskan perjalanannya tanpa disadari oleh Nabi itu yang mangkuk emas itu terkeluar semula dari tempat ia ditanam.

Ketika dia sedang berjalan, tiba-tiba dia ternampak seekor burung helang sedang mengejar seekor burung kecil. Kemudian terdengarlah burung kecil itu berkata, "Wahai Nabi Allah, tolonglah aku."Mendengar rayuan burung itu, hatinya merasa simpati lalu dia pun mengambil burung itu dan dimasukkan ke dalam bajunya. Melihatkan keadaan itu, lantas burung helang itu pun datang menghampiri Nabi itu sambil berkata, "Wahai Nabi Allah, aku sangat lapar dan aku mengejar burung itu sejak pagi tadi. Oleh itu janganlah engkau patahkan harapanku dari rezekiku."

Nabi itu teringatkan pesanan arahan dalam mimpinya yang keempat, iaitu tidak boleh putuskan harapan. Dia menjadi kebingungan untuk menyelesaikan perkara itu. Akhirnya dia membuat keputusan untuk mengambil pedangnya lalu memotong sedikit daging pehanya dan diberikan kepada helang itu. Setelah mendapat daging itu, helang pun terbang dan burung kecil tadi dilepaskan dari dalam bajunya.

Selepas kejadian itu, Nabi meneruskan perjalannya. Tidak lama kemudian dia bertemu dengan satu bangkai yang amat busuk baunya, maka dia pun bergegas lari dari situ kerana tidak tahan menghidu bau yang menyakitkan hidungnya. Setelah menemui kelima-lima peristiwa itu, maka kembalilah Nabi ke rumahnya. Pada malam itu, Nabi pun berdoa. Dalam doanya dia berkata, "Ya Allah, aku telah pun melaksanakan perintah-Mu sebagaimana yang diberitahu di dalam mimpiku, maka jelaskanlah kepadaku erti semuanya ini."

Dalam mimpi beliau telah diberitahu oleh Allah S.W.T. bahwa, "Yang pertama engkau makan itu ialah marah. Pada mulanya nampak besar seperti bukittetapi pada akhirnya jika bersabar dan dapat mengawal serta menahannya, maka marah itu pun akan menjadi lebih manis daripada madu.

Kedua; semua amal kebaikan (budi), walaupun disembunyikan, maka ia
tetap akan nampak jua.

Ketiga; jika sudah menerima amanah seseorang, maka janganlah kamu khianat kepadanya.

Keempat; jika orang meminta kepadamu, maka usahakanlah untuknya demi membantu kepadanya meskipun kau sendiri berhajat.

Kelima; bau yang busuk itu ialah ghibah(menceritakan hal seseorang). Maka larilah dari orang-orang yang sedang duduk berkumpul membuat ghibah."

Saudara-saudaraku,
kelima-lima kisah ini hendaklah kita semaikan dalam diri kita, sebab kelima-lima perkara ini sentiasa saja berlaku dalam kehidupan kita sehari-hari. Perkara yang tidak dapat kita elakkan setiap hari ialah mengata hal orang, memang menjadi tabiat seseorang itu suka mengata hal orang lain. Haruslah kita ingat bahwa kata-mengata hal seseorang itu akan menghilangkan pahala kita, sebab ada sebuah hadis mengatakan di akhirat nanti ada seorang hamba Allah akan terkejut melihat pahala yang tidak pernah dikerjakannya. Lalu dia bertanya, "Wahai Allah, sesungguhnya pahala yang Kamu berikan ini tidak pernah aku kerjakan di dunia dulu."

Maka berkata Allah S.W.T., "Ini adalah pahala orang yang mengata-ngata tentang dirimu." Dengan ini haruslah kita sedar bahwa walaupun apa yang kita kata itu memang benar, tetapi kata-mengata itu akan merugikan diri kita sendiri. Oleh kerana itu, hendaklah kita jangan mengata hal orang walaupun ia benar.


komen:
  1. ya Allah...selama ini aku sllu xdpt thn mrh aku..aku xpernah rs kemanisan sabar itu..
  2. semoga kebaikan yg aku kerjakan mendapat balasan drpd Allah..
  3. amanah..biar ape pn..aku cb pegang amanah org..kecuali maggi lynn kat ostel dlu..aku xthn...nnt aku gnt blk la lynn..haha..
  4. org jerman kat sni akan berusaha sungguh2 utk tlg org..kalo de org mntk tlg mst dia tlg..n aku gmbr ade classmate yg helpful..
  5. aku pernah tny kenapa perlu seseorg sebarkan hal aku? seseorang itu berkata, dia cuba menerangkan hal sebenar spy org lain xmengumpat..pada ms yg sama seseorang itu sedang mengumpat la kan..so salah ke kalo aku ckp JGN DENGAR instead of "menerangkan hal sebenar" which i didnt really think very necessary..so, seseorang itu dengan yakin dia terus "menerangkan hal sebenar" tersebut dan kemudian membiarkan org lain terus menyebarkan hal tersebut..sebab itu kita dilarang menceritakan hal org lain meskipun perkara itu benar belaka..sedangkan tuan punya badan tdak suka perkara itu disebarkan..aku juga perlu berubah..
aku harap semua berakhir dengan baik..entry ini utk renungan bersama..mengingatkan aku dan semua, bahawa manusia xd yg sempurna..xperlu menceritakan keburukan orang lain, sedangkan diri sendiri masih terumbang ambing.

sabar, berbuat baik, amanah, jangan menghampakan orang lain dan elakkan mengumpat..
Related Posts with Thumbnails
 

julie"anne Copyright © 2006-2030 julie"anne Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez